Minibar är som namnet påskiner ett mindre galleriutrymme vilket verkar trivas väl i närheten av Hudiksvallsgatan, där det som bekant är tätt mellan gallerierna. Galleriet är ett seriöst och ambitiöst konstnärsdrivet initiativ som varmt välkomnas på den Svenska konstscenen. Konceptuella, avskalade och sparsmakade utställningar har hittills varit galleriets kännetecken.
Vera Kox är en helt briljant Londonbaserad skulptör från Luxemburg och Tyskland som vi har nöjet att få stifta bekantskap med på Minibar. Hennes skulpturer och installationer handlar en del om massa, och hur vi hela tiden handhar till synes konventionella material utan eftertanke. Kox arbetar med en skulptural vördnad och klar hantverksskicklighet även om slutresultatet ibland kan få en rå, plötslig eller uppruggad framtoning. Men det är också fullt möjligt att se vissa av Kox objekt som eteriska, och till och med som romantiska ekon av skulpturens roll och utveckling inom konsthistorien.
Kox utställning går under den underfundiga titeln: ”The marks you make, when you try to make a pen work again”, vilket översätts ungefär: Märkena som du skapar då du försöker att få en kulspetspenna att fungera igen. Ett intressant tema som först inte förefaller vara helt applicerbart på verken som finns i galleriutrymmet. Det handlar snarare mer om en generell igenkänning. Saker vi gör utan att tänka på det. Objekt, eller handlingar blir till och sker utan att vi direkt varseblir det.
Kox arbetar inom den minimalistiska traditionen, och med trofasthet gentemot skulptörskrået frågar hon sig här, hur vi får liv i ett dött objekt. Rören i skulpturerna ser ut som om de sakta glidit igenom stenarna. Som om dessa på skulptörens befallning skiftat plasticitet och gett vika för rörets betvingande rörelse. Vi kan också se det som en illustration av en politisk akt där stenen inte ger vika för järnrörspolitiken utan väljer att omsluta dess aggressiva handling, tills rörets funktion eller icke-funktion tappar sitt grepp och blir uddlöst. Denna politiska strategi med antivåldsfilosofi har genom historien förstås visat sig vara en krävande men hållbar lösning för ett samhälles demokratiska utveckling.
Kox är även flitig med texter vilket framkommer med viss tydlighet som en del i hennes konstnärliga process, samt i denna mer anspråkslösa utställning på Minibar. Det vore kul att snart få se en större utställning med hennes verk men det får vi förmodligen vänta på några år till. Men vi får dock vara tacksamma för det lilla smakprov vi här ändå får ta del av.
Adress: Hälsingegatan 33, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 8/11 – 30/11
Jakob Anckarsvärd (text), Minibar Artspace (foto)