Ett av utställningsrummen på Uppsala konstmuseum har just nu en alldeles särskild laddning. Mourad Kouri, Uppsala kommuns första ateljéstipendiat, visar där en nedtonad installation som vibrerar av tillbakahållna känslor och minnen. Det stora slottsfönstret speglar sig i ett badkar fyllt till bredden med olivolja. Den avgrundsdjupa ytan som en koncentrerad bild av en skogstjärn, men den binds också samman med en liten pyramid av kryddor på en parabolantenn strax intill. I en performance har Kouri doppat bröd i oljan, som suger upp kryddblandningen, och bjudit publiken – en urgammal middagsritual i Mellanösterns länder.
Kouris familj kom till Sverige som flyktingar från Syrien via Kanada, och hela installationen blir till en personlig gestaltning av kollektiva erfarenheter. Livsfaror och utsatthet skildrar Kouri skulpturalt och återhållet. Stämningen i rummet är tät, som ett andetag på väg att brisera.
Golvet täcks av betongplattor av samma typ som finns på torg och trottoarer. Ledstänger är utplacerade för att visa en riktning in i rummet. Och för att markera distans och avgränsning. Ett par så kallade betongsuggor, neutralt utformade trafikhinder som ska förhindra olyckor på våra gator, har rests upp som ett slags brutala nutidsornament. Jag ser ett readymade av offentligheten.
Och så finns ett par objekt som sedda tillsammans vittnar om människors ohyggliga umbäranden. Om levnadsöden som utspelar sig överallt idag, inför våra mediala ögon. En rostig bilmotor placerad på betonggolvet blir en utbränd övergiven kropp. Och på väggen hänger en avlång ihålig form i obehandlat stål. Den liknar en likkista, med vassa konturer ringar den in det trånga utrymme som finns under ett bilsäte. Och anger samtidigt måtten för det som varit platsen för mångas inträde i Europa.
Med en knivskarp exakthet ger Mourad Kouri en självklar fördjupning på temat om gränser och barriärer som han inledde i Konsthögskolans avgångsutställning i våras (th). Då spärrade han av ingången upp till Konstakademiens salar med en rad autentiska hinder i plexiglas. Nu visar Kouris starka utställning i Uppsala att han tillhör ett av de intressantare tillskotten på den svenska samtida konstscenen.
Magnus Bons
Foto: Pär Fredin, Jean-Baptiste Béranger. Uppsala konstmuseum, Uppsala slott. Utställningen visas 9 mars – 22 april 2019