Är mögel en svamp? Ja, en mikrosvamp, och ett bra exempel på hur svampar kan interagera med oss människor. I Nobelprismuseets utställning ”Fungi” ställs frågan om svamparna är våra vänner eller fiender. Som möglet, som kan komma att bli ett jätteproblem i museernas kulturhistoriska samlingar med ett allt fuktigare klimat, men som också är ursprunget till penicillinet. En av de största och, för människan mest positiva upptäckter som nobelprisbelönats.
”Fungi” är museets stora utställningssatsning efter ”Evigt liv”, som nyligen visades på Liljevalchs. Den kan ses som ett slags inspirationslåda med estetiskt presenterade rika fragment och utkast, allt relaterat till svamparnas liv. Här blandas alster av författare, vetenskapsmän, filosofer, konstnärer och modeskapare, som den spektakulära svampklänningen av Daniel del Core.
Konstnären Carsten Höller har fascinerats av svampar i snart 30 år och representeras här av sina dubbelsvampar. De följer konstnärens tema att förena likartade men synbart oförenliga företeelser. Kanske även kongenialt med
själva nobelpriset, som ju bland annat är ett fredspris, möjliggjort genom Alfred Nobels förmögenhet, till stor del skapad av dynamitens militära tillämpningar och hans dåtida idé att skapa fred ur massförstörelse.
Vid sidan av nyttiga applikationer, glimtar hotfulla aspekter fram här och där. I Johanna Hellgrens ”Svamparnas väld” blir vi medvetna om att här pågår för oss osedda dramer. För som Magnus af Petersens, en av curatorerna, påpekar är svampen det okontrollerbara. Det finns många frågor att ställa kring svampen. Men får man några svar i utställningen? Kanske kan man jämföra den med svampens fruktkropp som ser aptitlig ut, väcker intresse och som kan ge litet näring och framför allt smak. Men själva svampen ser man ju inte.
Eva Asp
Nobelprismuseet, Stortorget 2. Pågår 30 september 2023 – 7 januari 2024