Hreinn Fridfinnsson utställning A Group of Pieces på Galerie Nordenhake är just precis ett antal föremål eller verk som har organiserats till en helhet. Titeln antyder att det inte finns något tydligt sammanhållande tema, även om utställningen enligt galleriets information ska handla konstnärens relation till moder jord, vilket omfattar en större del av Fridfinnssons konstnärskap. Det är därför inte fråga om en ansamling helt disparata verk. Medvetet eller ej så finns det en tydlig dialektisk arbetsmetod i utställningen och i verken. Gravitation står mot ljuslågans uppåtsträvan, himmel mot hav, ljud mot tystnad, spegling mot penetration, slutenhet mot öppenhet och naturen speglas i kulturen, och omvänt.
Naturen och dess olika krafter är som sagt Fridfinnssons stora tema, vilket han delar med flera av sina isländska generationskamrater. Han är en utpräglad konceptkonstnär som är djupt beroende av materia, av arbetsmaterial, natur och landskap. Och visst, konstnären är högst närvarande på sina ställen. I videoverket Reaching Out (Left hand shadow sent on a journey to infinity, through the window in the small room, 13 September 2018) kretsar konstnärens hand runt lågan av ett ljus. Det levande ljuset attraherar, och bränns. Handen visar fram och döljer.
En liknande relation, attrahera – repellera, råder mellan ett stycke järnmalm från en meteor och några små magneter på trådar som är riktade mot malmen. På väggen strax intill har en pil och en fjäder liksom skjutits in i väggen. Lätthet och kraft i kombination. Utställningens största installation är Hulduklettur (ung. dold klippa). Fridfinnsson har byggt ett slags bergsformation av stängda och öppna bruna pappkartonger. I dem finns speglar, träbitar, swarovskikristaller och spiralformade modeller av ett inneröra. Då och då projiceras en film med en jättevåg à la Houksai. Man kan för ett ögonblick skymta en människa omsluten av den fallande vågen.
Verket är talande för Fridfinnssons arbete. Människan är underkastad naturen och kanske tänker sig konstnären att han på ett liknande sätt är underkastad konsten. Människobarnet är litet i det stora landskapet, oavsett om det utgörs av isländska vidder eller metaforiskt av mänsklighetens eller jordklotets historia. Kanske är det därför Fridfinnssons verk ofta är modeller av världen. I modellerandet är leken närvarande och det är just en lekfull konceptualism som är Hreinn Fridfinnssons särmärke.
Andreas Gedin
Foto: Galerie Nordenhake, Hudiksvallsgatan 8. Utställningen pågår 12 november – 19 december 2020