Knappt har Peter Geschwinds gränslösa, DIY-inspirerade allkonstverk ”After Image” städats ut ur Bonniers konsthall innan en ny konstnär tar lokalerna i besittning med ett lika ambitiöst allkonstverk. Men Tarik Kiswansons utställning ”Becoming” är raka motsatsen till Geschwinds visuella maxade presentation. I Kiswansons fall känns det snarare som om man kopplat en enorm vakuumpump till konsthallen och sugit ut all luft. Och det är, om man ska förstå konstnären, exakt vad det hela går ut på.
Vi ska lämna vårt mentala och kulturella bagage utanför konsthallen väggar, och i stället öppna oss för det ständigt pågående flöde av erfarenheter i alla dimensioner som formar våra liv till något som av naturen alltid kommer att vara ofärdigt – ett permanent tillblivande, helt enkelt.
Tarik Kiswanson kommer från en palestinsk familj, som i likhet med många andra i den palestinska diasporan anlänt till Sverige via mellanlandningar i flera länder kring Medelhavet. Familjen slog sig ned i Halmstad i början av 1980-talet, men Kiswanson fick sin konstnärliga utbildning vid två utländska institutioner i den verkliga tungviktsklassen, Central Saint Martins College of Art and Design i London och École Nationale Supérieure des Beaux Arts i Paris.
Det har bland annat gjort att hans karriär byggts helt och hållet utanför vårt lands gränser. Hans första utställning i Sverige öppnade så sent som i februari 2022 på Hallands konstmuseum och många av de verk som nu visas på Bonniers konsthall fanns också med i Halmstad, ett faktum som onekligen väcker tankar om vad som egentligen är centrum och periferi i dagens lättrörliga konstvärld.
Kiswanson rör sig hemvant i en postminimalistisk tradition, där minimalismens strama formspråk och betonande av det strukturella samspelet mellan konstobjekt och rumslighet laddats med en känslomässig energi som har en högst personlig prägel. Kiswanson har, vid sidan av konsten, också en litterär praktik som poet, och det är inte svårt att uppleva hans utställning som att fysiskt stiga in i ett litterärt verk. I hans konstnärliga arbeten finns samma hisnande pendelrörelse mellan poetiska metaforer och konkreta ankarfästen i personliga livshistorier. Vi blir alla delaktiga i hans långa berättelse om rotlöshet och identitet.
En stor, vit och kokongliknande form utgör det skulpturella ledmotiv som binder samman utställningens delar. Formen har titeln ”Nest” och uppträder i olika positioner: ibland lågt och horisontellt, ibland högt uppe mot taket och även som ett hinder i passagen mellan två rum. ”Nest”, boet, är platsen där levande organismer finner sitt hem men där de också genomgår transformationen mellan olika tillstånd. Boet utstrålar trygghet och symboliserar samtidigt den förnimmelse och saknad och förlust som följer vid varje språng från den säkra hamnen ut i det okända.
En central del i utställningen är en svit stora bläckstråleprintar på bomullsduk av röntgenbilder som tagits av olika klädesplagg, lagda på varandra: morfaderns kavaj när han lämnade hemlandet, mammans traditionella dräkt och konstnärens egen hoodie, komplett med Adidas-logotyp. En lättbegriplig men kanske lite väl enkel gestaltning av temat ursprung – förändring. Den sista bilden i sviten visar hur röntgenapparaten porträtterar sin egen tomhet, och här bränner det till. Berättelsen har tagit slut, det som skulle återges saknar språk för att förmedlas. Vi blir hängande i ett visuellt tomrum, där egenskaper som personlig och kulturell identitet upplöses i ett töcken.
Detta tillstånd fångas kanske ännu bättre i videoverket ”The Fall”. En ung skolpojke faller bakåt i slow motion, men vi ser honom aldrig nå golvet. Han är beständigt fångad i positionen mellan jämvikt och instabilitet, ett tillstånd som fyller ut mellanrummet mellan att vara och att bli. Tarik Kiswanson levererar inga spektakulära vinklingar på den eviga frågan vadan och varthän. Hans styrka ligger snarare i att – likt poesin – skala bort allt överflöd och i stället låta det skenbart enkla fyllas med mångtydighetens djup.
Anders Olofsson
Bonniers konsthall, Torsgatan 19. Utställningen pågår 26 april – 18 juni