Att landskapet är ett populärt motiv också i dagens samtidskonst kommer knappast som en överraskning. Detta intresse har man kunnat följa hos internationella stjärnor som Andreas Gursky, Anselm Kiefer och Olafur Eliasson under flera år. Men deras ”landskapsbilder” – i fotografi, måleri eller som koncept – är aldrig bara representationer av landskapet, utan också kommentarer till vår postmoderna och -industriella värld utifrån sociala, ekonomiska eller politiska perspektiv. På Passagen Linköpings konsthall visas under sommaren verk av sju svenska konstnärer, som på ett eller annat sätt förhåller sig till landskapet i sitt måleri. Men flera av dessa saknar just en kritisk optik, vilket gör landskapskonsten till någonting mer än bara återgivning. Och som kräver mer än en slö blick.
Men Viktor Rosdahl och Helmtrud Nyström utgör två utmärkta undantag. I sitt svart-vita måleri vänder sig Rosdahl mot staden snarare än naturen (bilden till höger). Och genom det dystopiska och kaosartade urbana landskapet, där allt är sammanvävt som i ett gigantiskt nätverk, framträder desillusionen i vår fragmentiserade och informationsmättade samtid. Nyströms bidrag är mer nedtonade och i skildringarna av hur människan långsamt uppgår i naturens våld ekar både raden ”av jord är du kommen” som kraften i Gerhard Nordströms måleri. Men varför hänger inte hennes Vattenprov, Väggen och Samla ved bredvid varandra? De förenas av motiv, färg och komposition och hade sida vid sida skapat en mer intensiv upplevelse. Samtidigt är det ett tecken på att utställningens hängning är något ogenomtänkt och rörig, med lite för många verk.
Ett smart drag är dock sammansättningen av Lucas Rahns nio små verk till en oregelbunden liten grupp. De kan tillsammans upplevas som en konceptuell undersökning av utställningens tema, landskapskonst, genom en lekfull och insiktsfull kombination av traditionellt måleri – på gränsen till hötorgskonst – och verk där duken är bränd, ihålig och trasig eller behandlad med jord. På så sätt utforskas inte bara motivet, utan också sättet på vilket det framställs och med vilka material. Överraskningar som denna saknas annars på Double View – samtida landskapskonst, som mest bekräftar sin egen tes: landskapsmåleri är fortfarande aktuellt. Och, i bästa fall, intressant.
Adress: Stora torget 2, Linköping
Utställningen pågår under perioden 5/6 – 17/8
Mikael Andersson (text), konstnärerna (foto)