Publicerad 15 juni 2008 Av I Recensioner Med 2631 Visningar

Skärets konsthall: Magnus Thierfelder (17/5-13/7)

thierfelderSkärets konsthall är, som alla som varit där redan vet, en komprimerad konstupplevelse med kvalitet. Det är den minsta konsthall jag besökt men det är ett väldigt vackert hus och utsikten utanför är enorm, på gränsen till oändlig och gör intrycket större. Den ligger i en av Skånes vackraste trakter nära Kullaberg som under sommaren är ett riktigt semesterparadis av klippor, hav, sandstränder, fiskebodar och pittoreska småbåtshamnar. Är man i krokarna ska man absolut inte missa ett besök.

Konsthallen som invigdes 2002 av Lars Nittve har sedan dess haft öppet under sommarmånaderna juni till augusti men Gunhild Stensmyr berättar att hon har funderingar på att utöka öppettiden till mitten av september i framtiden. ”Eftersom det finns så mycket bra konst att visa” tillägger hon. Under dessa sommarmånader har hon visat en rad olika aktuella unga samtidskonstnärer. I sommar visas en utställningar av Magnus Thierfelder första perioden och Helena Mutanen under andra perioden.

Just nu och fram till 13 juli pågår Magnus Thierfelders utställning och han har i konsthallen arbetat med ett verk han kallar ”The Great Arrangement”. Verket är ett system av avloppsrör, ca 20 – 25 cm i diameter, som rör sig upp och ner, fram och tillbaka i konsthallsrummet. Ungefär som ett komprimerat rörsystem i en lägenhet där väggarna helt har tagits bort och visar rummens skelett i all sin nakenhet. Utöver detta visar han på väggarna fotografier på temat vägar, vatten och avlopp. Fotografierna visar detaljer, exempelvis ett fotografi av en gammal asfaltgata med en gatubrunn som Vägverket markerat med ett streck rakt över locket. Det för tankarna till abstrakt måleri från 50-talet. Ett annat fotografi visar en bit av en gata och trottoar där vägverket märkt ut med röda streck för vägarbete eller avloppssystem som ska grävas ner. Det är enkla fotografier i mindre storlekar som visar detaljer så nära att de nästan förlorar sin verkliga betydelse och övergår till att bli abstrakta bilder. Utanför konsthallens dörrar visas ett verk han kallar ”Fountain”. En liten fontän som sprutar en stråle vatten direkt upp ur marken i en ca 50 cm hög stråle. Den blir som ett slags pricken över i-et. Utställningen binds samman i en helhetstanke med vatten, avlopp, system, vägarbete, konst och undersökande.

Jag uppfattar det som ett experiment sprunget ur en lust att undersöka på ett ganska fritt och obelastat sätt. Det gör att hans verk lätta att ta till sig. Och han verkar uppfriskande intresserad av konst vilket inte alltid är synonymt med att vara konstnär.

Magnus Thierfelder är en ung konstnär i förhållande till vad han presterat. Född -76 och utbildad på Malmö konsthögskola 1996-01. Trots detta verkan han dock alltid ”leverera” (för att använda ett provocerande kul uttryck myntat av idoljuryn och de höga krav på professionalitet som de med stor självklarhet ställer på artisterna). Få konstverk drabbar så direkt som Magnus Thierfelders lampinstallation ”Untitled (pause)” som visades på Modernautställningen 2006 eller hans luftteckningar av elkablar i ”A tension” eller de svarta prickarna i ”To whom it might concern”. Han levererar helt enkelt.

Observera att bilden av verket “The Great Arrangement” inte är från utställningen på Skärets konsthall!

Adress: Gröndalsvägen 3, Skäret

2008-06-15 Maria Johansson (text), Magnus Thierfelder (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.