Publicerad 23 juli 2011 Av I Recensioner Med 3903 Visningar

“Pudelns Hjärna” i Hellvi Kännungs

hellvi5Galleristen Magnus Karlson har i sommar öppnat ett projektrum på Gotland där vad som helst ska kunna hända. Idén med ett öppet rum där förutsättningarna för innehållet inte är låst eller mallat, känns spännande och kanske är Gotland en bra plats för ett sådant rum!? Men den första publika utställningen “Pudelns Hjärna” håller sig inom ramarna för traditionell konstutställning. Titeln “Pudelns Hjärna” är en travesti på ”pudelns kärna” och syftar på pudeln i Goethes skådespel “Faust” som bakom sitt ulliga harmlösa yttre döljer djävulen själv. Och just det att allting inte är vad det verkar vara sammanfattar hela den här utställningen. Det börjar redan innan man kommit in, då ladan från utsidan på intet sätt signalerar sitt innehåll och också därför är lätt att bara passera…  Men när man väl hittat rätt möts man av ett vitt rum med synligt spåntak och bakom en osynlig dörr döljer sig hemliga rum. De vitmålade väggarna verkar bara vara en mask för någonting annat, och Jens Fänges urval av verk speglar också den känslan.

hellvi6Bruno Knutmans målning ”Teatermask II” är det första verk man möter och trots att det bara är en mask stirrar den vindögt mot en. Vad döljer denna kroppslösa ansiktsmask för någonting? Ovanför huvudet svävar Tilda Lovells ansiktslösa ängel vars fjäderskrud påminner om spåntakets lappteknik. Den bilden ger en surrealistisk känsla av att ängeln faktiskt är taket i kamouflerad form.  Mitt på golvet står Beata Franssons tidlösa trä- och metallådor staplade på varandra. Vid en första anblick ser de ut att vara helt vanliga gamla lådor, men vid en närmare titt upptäcker man att det bara är en synvilla. Ett bländverk som inte är någonting annat än just illusionen av att vara det de inte är. Ett roligt perspektiv där tiden blir sekundär i samma ögonblick som man upptäcker att gammalt och nytt är ett.  Cecilia Edefalks två målningar ”To view the painting from within” rör sig också i en tidlös svär. De dimhöljda uttryckslösa ansiktena får riktigt kämpa för att framträda i bilden. De blir likt dödsmasker röster från en svunnen tid, ett minne, en förebild att plocka fram ur det dunkla och glömda.

Så vad är det som gömmer sig i ”Pudelns Hjärna”? Är det sinnebilder från det fördolda eller är det bilder som vill dölja? Jag tittar ut över gräsmattan genom ett fönster medans jag funderar över den saken. Tankarna svävar i väg till Kjartan Slettemark och hans liv som konstnär och pudel, glatt viftande på svansen vid rätt tillfälle.

De medverkande konstnärerna är Beata Fransson, Bruno Knutman, Cecilia Edefalk, Jens Fänge, Jesper Nyrén, Lisa Jonasson och Tilda Lovell.

Adress: Hellvi Kännungs, Gotland
Utställningen pågår under perioden 9/7 – 31/7

Annika Marusarz (text), Galleri Magnus Karlsson, (foto)

Frilansskribent som jobbar med idé och text i allt från längre artiklar till korta twitter-rader. Är medlem i Svenska Konstkritikersamfundet, AICA och har en bakgrund som konservator.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.