Publicerad 09 juni 2013 Av I Recensioner Med 5767 Visningar

Pia Ingelse på Edsvik Konsthall

w_Rite de PassagePia Ingelse är en spännande konstnär som i den här utställningen visar både nya verk och verk från de senaste åren. Hon uttrycker sig genom måleri, objekt och film och sammantaget ger det en väl sammanhållen överblick av hennes värld. Och det är verkligen en egen värld hon rör sig i, där det som är synligt på ytan oftast tycks dölja något. Det är en dubbelhet som speglar motsatser som ljus och mörker, lättsinne och svårmod samt alla de roller vi tar på oss genom livet.

Ett återkommande motiv i Pia Ingelses måleri är flickan, hon uppträder både ensam och tillsammans med sina vänner. Det är lätt att känna igen henne trots att hon oftast döljer sig på något sätt, det kan vara med en mask för ansiktet, genom att vända ryggen till eller att helt enkelt inte visa sig helt. I framförallt det senaste årets måleri har flickan ofta med sig en flickvän, en motsatskaraktär som bokstavligen aldrig viker undan utan stirrar med sin docksöta blick rakt på betraktaren. Det är en genomträngande blick som både läser av betraktaren och skyddar den värld hon och flickan är i. Men när de båda flickvännerna umgås med sina andra vänner bär samtliga masker, och det är inte vilka masker som helst utan kraftfulla mytologiska djur, gudar och gudinnor. I filmen “Rite de passage” ser man hur de osäkert trevar sig fram, deras kraftfulla roller som de tagit på sig tycks inte matcha dem alls. De verkar snarare vilja stå kvar med båda benen i barndomens värld samtidigt som de förväntas ta de första stapplande stegen in i vuxenvärlden. Så de behöver verkligen vägledning, det får de också i filmen men deras vägledare tycks inte se vilka kraftfulla roller de bär på och det gör dem bara ännu mer osäkra. En riktig initieringsrit till vuxenvärlden hade kanske hjälpt till.

w_EntranceFlickans lilla hand får också hålla de små handväskorna som Pia Ingelse gjort av hår. De är lustfyllda i sitt uttryck och påminner om att det mesta man har i huvudet även ryms i en liten väska. Och kanske innehållet i våra väskor säger mer om oss än vi tror!?

Mycket i Pia Ingelses värld handlar om övergångar i livet och tänker man efter så är ju livet fylld av sådana. Bara födelsen och första ceremonin kring namngivelsen är till exempel sådana och sedan rullar det bara på med födelsedagar, årliga högtider, kanske giftermål med namnbyte och så vidare fram till döden. Ganska elementära företeelser för människor i världen över vilket också gör det lätt att känna igen sig i flickan. Men vad innebär alla dessa övergångar, vad tar man med sig, vad får man? Betydligt svårare frågor och inte alls så allmänmänskliga. Och kanske är det så att flickan är en spegling av Pia Ingelse, en del av henne själv som fått följa med henne genom de passager hon hittills tagit sig igenom.

Adress: Edsvik konsthall, Landsnora v. 42, Sollentuna
Utställningen pågår under perioden 25/5-23/6

Annika Marusarz (text), Stig Hammarstedt (foto)

Frilansskribent som jobbar med idé och text i allt från längre artiklar till korta twitter-rader. Är medlem i Svenska Konstkritikersamfundet, AICA och har en bakgrund som konservator.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.