Publicerad 02 december 2012 Av I Recensioner Med 4029 Visningar

Kent Karlsson på Galleri Argo

Argo är inte ett stort galleri och Kent Karlssons utställning är även den av det mer ödmjuka slaget. Vi får inte särskilt mycket information att gå efter, utan som galleristen Göran Mattsson uttrycker det: ”Kent Karlsson lämnar en hel del till betraktaren”.

De som är mer vana vid Kent Karlssons objekt och målningar kommer kanske undra vart yvigheten och uttrycket tagit vägen. Karlsson har annars just arbetat utforskande med det estetiska och måleriska. Men detta är alltså inte en måleriutställning, utan den visar primärt grafik. Redan där kanske förväntningarna går mer åt ett återhållsamt, lugnare bildspråk. Underfundigheten och spetsigheten finns dock kvar, skall det visa sig.

Bilderna i sig är små, på relativt stora grafikpapper. De leker med diverse relationer och konstellationer. Ibland är dessa tydliga och ibland mer svårtydda. Karlsson använder sig av mytologi och ibland lätt makabra scenaria. I vissa verk har han låtit stansa former och symboler som pendanger i bilderna. Det blir på ett subtilt sätt tämligen effektfullt. I rummet finns tre skulpturer som dels anknyter till Karlssons övriga uttrycksformer, och de får även agera brygga till den mer experimentella delen av hans konstnärskap.

Konstnären har även låtit designa verkförteckningslistan. Han har gjort det på ett sätt som gör att man kan minnas vart och ett av verken om man tog med sig listan hem. Det är också skönt med grafik, då det gör verken åtkomliga för en större publik. Kent Karlssons verk har ett behagligt mörker i sig som inte slår över i ett klichéaktigt ”memento mori”, även om just detta uttryck råkar återfinnas på ett av bladen. Bilderna har flera gånger enkla, sammanhållna former som gärna låter sig upprepas. De är dock separata från varandra och alltså inte avhängiga av varandras närvaro. Detta skapar en sparsmakad utställning, som först kan uppfattas som lättillgänglig, fastän den egentligen kräver en viss portion tålamod för att fördjupa sig i.

Galleriet Argo återuppstod förra året och fick nyligen en permanent lokal på Torsgatan. Det ligger tillräckligt nära Hudiksvallsgatan för att tillhöra gallerirundan på denna sida om stan. När Argo drevs i sin tidigare form så var flera av Sveriges mer namnkunniga konstnärer representerade där. Vad händer när ett så etablerat galleri först försvinner och sedan återuppstår. Ja, det vet vi inte riktigt ännu. Nya Galleri Argo är i sin linda eller snarare i transformation. Några av de tidigare konstnärerna har följt med, och det är såklart en bonus som få nystartade gallerister kan stoltsera med. Jag tänker på vilken trygghet det måste vara att ha en del av etablissemanget med sig. Med etablerade konstnärer följer även en trogen kundkrets, får man anta. Att Kent Karlsson nu är med bland Mattsons konstnärer är en förmån. Det är således en självsäker, tydlig och okuvlig  liten utställning som presenteras och väl värd ett besök vare sig man skall till Hudiksvallsgatan eller inte. Det skall bli intressant att se hur Argo kombinerar det gamla och nya gardet framöver. Karlsson känns som en bra länk, dessa emellan.

Adress: Torsgatan 59, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 10/11 -2/12

Jakob Anckarsvärd (text), Galleri Argo (foto)

 

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.