I texten ”Is a Museum a Factory” frågar Hito Steyerl sig själv var den samtida publikens fascination för politisk film och videokonst i museets vita kub härstammar ifrån. Är publiken trött på medias monopolistiska världsbild? Är den trött på att försöka hitta svaret på den uppenbara krisen av allting i världen?
Steyerls egen konstproduktion är tydligt politisk och på Tensta Konsthall visas hennes verk ”Liquidity Inc.”. Vatten är temat för verket där det tilldelas roller av andlig och politisk natur. Just den politiska aspekten av vatten som handelsvara ligger nära ytan och genomsyrar verket. ”Weather is time, weather is money, weather is water.” Molnet är det nya territoriet, den nya varan som ska försvaras med våld. I verkets guerilla-väderleksrapporter förstår vi att det inte bara är vi som kontrollerar vädret, utan vattnet kontrollerar även oss. Vi består av 60 % vatten, men vatten består bara av 0,00000000025 % människor.
I ”Liquidity Inc.” blandas olika nivåer av verklighet i ett montage av dokumentär, fiktion och online-aktiviteter. Vyer av oändliga hav får minuten efter en konstruerad kvalité genom en Photoshop onlinekurs i hur man skapar just oändliga havsvyer. Vi som betraktare luras in i konstruktionen för att sekunden senare stå utanför den genom kunskapen om hur den är skapad, en smygtitt bakom kulissen. Även dess status som konstverk ifrågasätts. Plötsligt dyker e-mail och chattmeddelanden mellan konstnären och medarbetare upp där vi förstår att budgeten är neddragen, en flotte kan inte längre byggas och nya finansiärer behöver lokaliseras. Det ger hela verket en status av just artefakt, men samtidigt vet betraktaren inte om dessa meddelanden egentligen skickats eller tillverkats inom verkets ramar, för att istället ge det en nivå av metaverklighet.
Många av Hito Steyerls verk är djupdykningar i den digitala världen och hur den verkligheten kan manipuleras. Tydligast blir detta när de manipulerade och digitaliserade klippen blandas med mer klassisk dokumentär. Steyerl är utbildad dokumentärfilmare och i många av hennes verk återkommer inslag av dokumentär som en motpol till det konstruerade. I ”Liquidity Inc.” får vi träffa Jacob Wood, en före detta anställd hos Lehman Brothers som efter konkursen 2008 började jobba med kampsport. Han adopterades till USA från Vietnam som en del av president Fords kampanj ”Babylift” 1975. Intervjuer med Wood, kampsportsmatcher och ring girls varvas med digitalt material och konstruerade väderleksrapporter med en politisk underton.
Hito Steyerl är på tapeten även i andra delar av Europa. Bland annat ställde Tysklands paviljong på Venedigbiennalen ut verket ”Factory of the sun”. De två videoinstallationerna har många likheter. De behandlar båda kommersialiseringen av naturresurser, och digitaliseringen som ett sätt att konstruera sanningar, och de visar båda på Hito Steyerls fascination för metaverkligheter.
Då återstår frågan, är publiken trött på medias monopolistiska världsbild? Är de trötta på att försöka hitta svaret på den uppenbara krisen allting i världen? I ”Liquidity Inc.” får verkligheten och dess uppenbara kris en mörkt humoristisk och psykedelisk framtoning som gör att allting känns lite bättre. Om än bara för de 30 minuter som verket varar.
Johanna Theander
Foto: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10. Utställningen pågår 10 oktober 2015 – 10 januari 2016