Gotlands Konstmuseums sommarutställning ”Going Places – Re:thinking tourism” har satt fokus på turism och den växande turistindustrin. Ett intressant perspektiv som också ger återkopplingar till Gotland och bilden av Gotland. De utställande konstnärerna Lisa Torell, Eva Arnqvist, Stefan Constantinescus och duon Anna Kindgren och Carina Gunnars har alla olika infallsvinklar och förhållanden till resande och turism. De bidrar tillsammans med en bild av ett resande där möten med det autentiska och genuina är centralt. Vad det sedan är som är genuint och oförfalskat i denna industri är en öppen fråga.
I Eva Arnqvists installation ”Vita fläckar” är parallellen sående mellan dagens bilder i resekataloger och kolonialtidens fotografier av poserande exotiska infödingar bredvid upptäcktsresande vita män. Den enda skillnaden är egentligen att det är mer än hundra år bilderna emellan. Eva Arnqvist har valt en klassisk museipresentation med bild och en förklarande text vilket till slut gör att man tappar greppet om vad som är arkivbilder och vad som är nutidsbilder. En förvirrande och skrämmande känsla då man ju gärna vill tro att vi kommit längre än kolonialismens dagar i vår gemensamma människosyn. I den här reflektionen känns turismindustrin som en enda stor profitjägare som försöker locka turister till att bli nutida upptäcktsresande på väg till det oförstörda landet med dess genuina befolkning.
Lisa Torell visar ett pågående projekt, ”World in translation”. I det arbetar hon med korta texter där ord och uttryck tillsammans med bild kommunicerar med betraktaren och ger en bild av vad man väljer att se och berätta. För det kanske är så att vi under och efter våra resor berättar om vad vi förväntas ha upplevt. Trots att vi inte upplevde just det där exotiska och oförfalskade som platsens identitet utlovat, men ändå berättar vi om hur fantastiskt äkta och oförvanskad just vår resa har varit. En perfekt illusion i ett färdigt resepaket till ett bestämt pris där det viktiga inte blir själva resan utan det kulinariska som vi kan förmedla och få med oss hem därifrån.
Stefan Constantinescu tar i ”Passagen” upp resan ifrån perspektivet de som reser från någonstans, de som på grund av krig, stadskupper, naturkatastrofer eller andra anledningar tvingas lämna sitt land och sitt hem. I ”Passagen” berättar tre chilenare om just deras resa från statskuppen i Chile ledd av Pinochet till Rumänien och Ceausescus kommunistiska diktatur och därifrån till Sverige. I den här långa resan ifrån finns känslan av att efter varje land som de lämnar tappar de också något. Kanske är det en del av deras identitet, för till slut finns inte mycket mer än ensamheten kvar. Stefan Constantinescus visar också två flaggor, det är den rumänska flagga som antogs efter kommunistregimens fall. Som symbol är den stark och just Stefan Constantinescus flaggor har sin egen historia.
Anna Kindgren och Carina Gunnars har tagit Gotland som exempel i en fördjupning av problematiken kring allemansrätt och strandskydd. En för många av oss självklar rätt men som också alltmer ifrågasätts och naggas på då olika intressen krockar med varandra.
I anslutning till utställningen visar Gotlands konstmuseum utställningen ”Gotlandication” där verk ur samlingarna samsas med masstillverkade turistbilder. Det bildar ett spännande collage som tydligt visar den bild av Gotland som genom åren har formats fram till den säljbara produkt det är i dag.
Bilder (uppifrån och ned) Eva Arnqvist, Stefan Constantinescu. Bilden på Konstens startsida av av Lisa Torell.
Adress: S:t Hansgatan 21, Visby
Utställningarna pågår under perioden 12/6–18/9
Annika Marusarz (text), Gotlands konstmuseum (foto)