Hästen och människan har delat historia ända sedan grottmålningarnas tid. Hästen har släpat bondens plog, burit bepansrade riddare ut på slagfältet, dragit herrskapsfolkets kalesch och underhållit cirkuspubliken. Och säg den familj med tonårsdöttrar som inte, åtminstone under någon period i livet, tillbringat ett rejält antal timmar i stallet.
Tove Kjellmarks konstnärskap har ofta rört sig i gränslandet mellan skulptur/objekt och olika digitala processer, gärna med människan som en medaktör. Men hon är också en hängiven hästvän som i djuret funnit den perfekta balansen mellan en kraftfull fysik, explosiv rörelse, tillgivenhet och skörhet. Så egentligen var det bara en tidsfråga innan hästen skulle leta sig in i hennes konstnärliga praktik.
Utställningen Hästen, roboten och det omätbara är ett tvärvetenskapligt konstprojekt som – förutom konstnären själv – involverar samarbetspartners från flera olika discipliner som filosofi, konsthistoria, veterinärmedicin, datateknik och fysik. Det tar hela Färgfabrikens konsthall i anspråk, och under utställningsperioden har konstnären delvis utlokaliserat sin ateljé till utställningsrummet.
Regissören Andrej Tarkovskij brukade beskriva filmkonsten som ”att skulptera i tid”. Tid är också rörelse, och rörelsen sträcker ut sig i tiden. Och om det finns ett enskilt begrepp som sammanfattar utställningen Hästen, roboten och det omätbara så är det rörelse. De flesta verken i utställningen manifesterar rörelse på ett eller annat sätt, eller spåren av rörelse.
En projektion ger oss ett – ovanligt, måste man tillägga – underifrånperspektiv på hur en häst rör sig, fångat av forskarnas elektroniska sensorer. Det vetenskapliga syftet är att skapa en slags idealbild av hur ett friskt djur rör sig, för att med kamerans hjälp och artificiell intelligens snabbt kunna avgöra om en viss häst har begynnande problem med att röra sig. Men bakom den torra vetenskapen döljer sig en djupare, filosofisk fråga: kan vi med maskinernas hjälp komma närmare att lösa gåtan vad det innebär att vara häst?
Just denna fråga svävar över hela utställningen, som från olika utgångspunkter vrider och vänder på både fysiologin och bildkonsten för att komma närmare det väsen som vi tror oss känna nästan lika bra som oss själva. Och det gör vi förstås inte. När Eadweard Muybridge år 1878 använde sin epokgörande fototeknik för att bevisa att en galopperande häst vid vissa tillfällen faktiskt har alla fyra hovarna i luften så avslöjade han också att tekniken faktiskt kan övertrumfa våra annars så fint kalibrerade sinnesförmögenheter.
Tove Kjellmark tar vid någonstans där Muybridge slutade, hon aktiverar tekniken som en del av den konstnärliga arbetsprocessen, men inte med argumentet att den ger en fullödigare bild av verkligheten än den vi kan iaktta med blotta ögat eller känna med våra händer. Kjellmark söker sig avsiktligt in mot de delar av det tekniska systemet som blottar dess ofullkomlighet, dess lakuner och ”glitchar”. Punkten där det omätbara blir uppenbart och där logiken tvingas att lägga ned vapnen.
Flertalet av de skulpturala verken i utställningen har sin upprinnelse i ett mödosamt arbete där hästars kroppar och rörelser fångats av en handburen 3D-scanner och sedan materialiserats i en 3D-skrivare. Man kan ana det stora djurets magnifika kroppslighet, men tekniken har trampat vatten och efterlämnat slumpartade tomrum där hud, hår och ben borde ha återgivits. Ett monument till teknikens fåfänglighet, javisst, men lika mycket ett vackert vittnesbörd om konstens styrka och samtidiga begränsning.
Ett av de mest gripande verken är videon They shoot horses, don´t they? tagen med värmekamera och som skildrar en hästs död. Gradvis kan vi följa hur ljuset – värmen – lämnar den stora kroppen. Till sist återstår bara enstaka, flämtande ljuspunkter som till sist uppslukas av mörkret. Jag har svårt att tänka mig en starkare skildring av sorg och förlust. Jag lämnar utställningslokalen, tar ett djupt andetag och januarieftermiddagen sjunker in i kvällen.
Anders Olofsson
Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1. Pågår 19 januari – 12 mars 2023