Jaan Toomik är i grunden målare och tankarna går till de kroppscentrerade målningar han ställde ut i Tallinn för två år sedan vid namn Smells Like Old Men’s Spirit, speciellt när jag betraktar den åldrande mannen i kortfilmen Armulaud (Nattvarden, 2007). ”Today is a special day”, säger prästen i den lama gudstjänsten i ett intimt estnisk kyrkorum, där en deprimerad man tar del av nattvarden. Mannen förflyttar sig sedan till sitt enkla hem tillsammans med en kvinna som verkar vara prostituerad. Hon smörjer in hans ovårdade, torra fötter med vit lotion.
Åtminstone väcker det en reaktion att greppa och vårda det vackra och meningsfulla. De andra filmerna visas på mindre monitorer i galleriets korridorer. Den ena visar hur en lönnplanta berövas sina löv i förtid på en skogskyrkogård (Untitled Action, 2015, th) och den andra (Jaanika, 2007) utspelar sig i en bostad fylld av äckel och smuts där det hörs hur en kvinna bekänner sig inför en församling.
Intressant är att hennes verk tycks börja med ord; de långa titlarna är likt dikter; så som Utifrån sökande: spegling/metamorfos/det sista sköljvattnet/ett gult rum/evig rörelse/ett slags genomspolning/konstgjord färg. Sinnligheten tilltalar mig och här finns också något som är förknippat med kropp och rörelse. Det hela förefaller likt ett skådespel som Svangren står som regissör för; ett rörligt bildspråk, utan hierarkier. Kanske kan man till och med ana ljudliknande färgklanger och dofter?
En viktig aspekt i hennes verk är tid, den rytmiska aspekten i det hela. Och med detta blir det huvudsakliga motivet i Svangrens konst förändringar. Det är som om hennes verk vill skala bort själva avbildningen, den ska inte få synas. Men paradoxalt nog gör det att det slutligen ändå blir mycket kroppsligt. Svangrens feminina och skira verklighet står ofrånkomligt i abrupt kontrast till Toomiks filmer.
Camilla Granbacka
Fotograf: Jussi Tiainen/Kohta, Verkstadsgatan 2B, Helsingfors. Utställningen pågår 8 mars – 29 april 2018