Oslos nya waterfront Bjørvika består inte bara av skrytbyggen som härbärgerar hotell, revisionsbyråer och konsultföretag. I bottenvåningen på ett av de s.k. Barcode-husen ligger Kunsthall Oslo, som förutom spatiösa utställningsrum även innehåller konstbokhandeln Torpedo. Inriktningen är norsk och internationell samtidskonst, och verksamheten bedrivs på icke vinstdrivande basis, stödd av det konsortium som ombesörjer exploateringen av Bjørvika. Som ett kuriosum kan nämnas att Sune Nordgren sitter i styrelsen för konsthallen, en senkommen men förmodligen ljuv revansch för kaoset kring Nordgrens tjänst som chef för den nya Nasjonalmuseet.
Det övergripande syftet med Kunsthall Oslo är att erbjuda en utställningsplats som befinner sig halvvägs mellan galleriscenen och institutionerna. Räkna med andra ord med projekt som är svåra att realisera i gallerimiljö, men för små för att kunna husera på en av de stora konstmuseerna. Ett bra exempel på detta är Steinar Haga Kristensen, som svensk publik 2010 kunde se på en ambitiös samlingsutställning med norsk samtidskonst hos Gallery Niklas Belenius.
Utställningen är en av flera i serien ”Jeg ser ikke havet far der jag bor”, och pågår under perioden mars till oktober. Utgångspunkt för projektet är att konsthallen bjudit in ett antal konstnärer för att undersöka den norska huvudstaden i omvandling. Steinar Haga Kristensen har gått mycket grundligt och sakligt till väga. Han har tagit fasta på det faktum att Oslo till stor del är byggt av blålera, som använts för att producera tegelstenar. Men i Haga Kristensens händer blir det traditionella byggnadsmaterialet oformligt och expansivt, på gränsen till det skrämmande. Yxigt tillknådade objekt påminnande om vardagliga föremål samsas med andra artefakter som mer bär prägeln av en sammanstörtande estetik. I en ackompanjerande video krälar lerinpackade människor omkring på ett sätt som påminner om Ann-Sofi Sidéns ”Queen of Mud. Men humorn och lekfullheten är inte långt borta. Projektet utstrålar en lust och lekfullhet som på ett välgörande sätt punkterar det självhögtidliga anslag som ofta s.k. undersökande konst drabbas av.
Adress: Trelastgata 3, Oslo
Utställningen pågår under perioden 5/5 – 20/5
Anders Olofsson (text och foto)