Upphittade och av mänsklig hand knappt bearbetade träpinnar, frigolit, armeringsjärn, tygbitar, valben eller mer eller mindre smala plankor från ett hus. Även om föremålen kan verka väsensskilda är omsorgen om materialet och varje enskilt objekt påtaglig i Silje Figenschou Thorensens (f. 1978, baserad i Kirkenes, Norge) utställning “härifrån strök gränsen mot nordväst i en båge” på Marabouparken.
Objektens individuella historier och bakgrund förblir okänd för det mesta, men för den som möter hennes konst känns det ändå tydligt att den finns där att upptäcka eller fantisera om. Här finns till exempel spillbitar och rester från verkstäder vid Konstfack och vid Kunst- og designhøgskolen i Bergen där hon studerat. Även strandfynd och oljefat från konstnärens hemtrakter i Øst-Finnmark i norra Norge vittnar om en samisk tradition att ta tillvara på det som finns i omgivningen.
I utställningen finns det något både beständigt och temporärt i sättet som konstnären sammanställer det brokiga material hon arbetar med. Och det oavsett om det handlar om en storskalig installation eller om en mindre sammanställning av disparata ting presenterade med teckningarna i serien “Vandret linje”.
Titlarna på verken och på hela utställningen har hämtats från geologiska, arkeologiska och antropologiska undersökningar som i början av 1900-talet utforskade och försökte fånga in den samiska kulturen. Installationen “man igenkänner dem redan på långt afstånd” består av materialkompositioner som hängts upp i långa spännremmar fästa i taket så att de svävar strax över golvytan.
I den bortre änden av rummet samlas däremot träbitar, stenar och rester från ett gjutet staket som om de är på väg någonstans. I föremålen finns ett inbyggt hot eller kanske snarare ett löfte om att allt kan förändras och se annorlunda ut nästa gång.
Thomas Olsson
Marabouparken, Löfströmsvägen 8, Sundbyberg. Pågår 13 maj – 17 september 2023