Det är alltid spännande att upptäcka nya konstnärskap, särskilt när de överraskar med ett övertygande och angeläget bildspråk. Rita Ackermann var okänd för mig, även om hon är ett namn internationellt. Hennes mörka gröna landskap sprider just nu ut sig på konsthallen i Malmö. Målningarna uppträder som gestaltningar av inre världar, hela installationen känns som en underjordisk trädgård. Vacker och gåtfull. Ackermanns avlånga format får mig att associera till Monets näckrosmålningar, fast hennes bilder innehåller ett lugn av mer bedräglig natur.
I målningarna finns endast antydningar om vad som utspelat sig där. Alla rörelser är utsuddade, målningarnas disiga moln och fläckvisa koncentrationer är vad som återstår. De rör sig mellan tillbakadragande och intimitet, och kommunicerar samtidigt distans och närvaro. Det enfärgade underlaget är målat med så kallad griffelfärg och är tänkt att ge associationer till skolans svarta tavla. Allt viktigt som skrivits på den är nu borta.
Sviten av Chalkboard Paintings har undertitlar som Meditation on Violence, A Study on the Aesthetic of Disappearance – Hair Wash och Wiped out Heroines. Vi uppfattar dem som panoramor av händelser som passerat. Nu fixerade som dåtidens skuggor. Det nämnda våldet ligger som ett undertryck i målningarna, som också öppnar för virvlande spår av hårschampo. Även om jag utan titelns referens nog inte hade tänkt i sådana banor. I vissa målningar finns konturer av kroppar, en fortsättning på Ackermanns tidigare bilder av tonårstjejer. I en svit av teckningar på ritfilm står flickornas överdrivet gulliga utseende i stark kontrast till droger och depressiv livsleda.
Figurernas deltagande i utställningen fördjupar Ackermanns bildvärld och laddar underströmmarna i hennes vidöppet tillslutna målningar. Den stora målningen Where did we come from? Where are we going? Who are we? (1994) är Ackermanns självständiga uppdatering av Gauguins livsfris, men där hennes tjejer badar och leker med delfiner. Deras avspända lättja slår effektfullt mot de svarta tavlornas spöklika representationer av liv.
Magnus Bons
Foto: Helene Toresdotter, Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, Malmö. Utställningen pågår 22 oktober 2016 – 22 januari 2017