Det är oundvikligt att inte höja på ögonbrynen i förvåning när man kommer in i utställningen Dagarna går på Fullersta Gård. Det första ens blick faller på är en skulpterad gestalt i vitlackad frigolit. En hybrid mellan en actionhjälte i uppgraderad utrustning och en samtida tolkning av en grekisk ”kouros”, utan det arkaiska leendet. Med sina långa och smala lemmar står gestalten orörlig och stel på podiet. I all dess kantighet är Ängeln (2017), Oskar Korsárs senaste verk, en skiss i skulpturform. Och än intressantare och mer förbryllande, att skulpturen på ett radikalt vis bryter med det uttryck och den stil som blivit konstnärens signum.
Dagarna går bjuder på ett finstämt axplock ur Oskar Korsárs teckningar och skulpturer och ger en inblick i en 20-årig konstnärlig produktion. De flesta verken är numera välbekanta favoriter – med de återkommande motiven, de säregna linjespelen, de humoristiska inslagen och de mörka undertonerna så typiska för Korsár. Den gåtfulla flickkvinnan med sin organiska och gängliga kropp är fortfarande huvudattraktionen i både två- och tredimensionell form. Men mitt öga söker sig hellre till den myllrande värld som hon vistas i, och som i mångt och mycket bidrar till hennes dragningskraft.
Ta till exempel de personliga detaljer som konstnären planterat och upprepat här och där, och som agerar konsthistoriska referenser för sin hjältinna och för honom själv. Jag fastnar för den flinande apan, de maskerade figurinerna, de små djävlarna. Och i synnerhet, det mustaschprydda skelettet i Klöverknekt (2002) och With light as companion (2005). Denna flickans följeslagare som tycks vara ett självporträtt och en återspegling av den karnevaliska stämningen som går att finna hos exempelvis James Ensor. Gesten är även synlig i Lonely tunes (2005) där en affisch på väggen reproducerar ett verk av, ja, den belgiske konstnären. Det är faktiskt roligt.
Och så här, djupt försjunken i Korsárs bildvärld, slår det mig att hans senaste skulptur kanske inte är ett diametralt avbrott från hans övriga produktion. Ängeln är ett visserligen otippat, men ändå typiskt Korsár-alster. För det härstammar från alla dessa små figurer och karaktärer, påhittade eller lånade från populärkulturen, som från sina inritade platser bygger upp teckningarnas dramaturgi. I den filmade intervjun som ingår i utställningen berättar Korsár om hans övergångar från medium till medium som ett sätt att skapa fram verkligheten. Låt oss hoppas på att han vill fortsätta göra det genom bildkonsten. Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium, som han tilldelades förr året, borde utgöra ett lockande incitament.
Gabriela López
Foto: Fullersta Gård, Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge. Utställningen pågår 19 augusti – 5 november 2017