Museum Küppersmühle i Duisburg ligger, precis som många andra europiska konstmuseer, i en gammal industribyggnad nere vid hamnområdet. Efter att den gamla kvarnbyggnaden fått ny kostym av arkitekterna Herzog och de Meuron kunde portarna öppnas våren 1999. Küppersmühle består ursprungligen av två stora privata samlingar med drygt 1500 verk tillsammans, där tonvikten ligger på tyskt efterkrigsmåleri med respektgivande namn som Gerhard Richter, Anselm Kiefer, Jörg Immendorf, Georg Baselitz och A.R Penck, för att nämna några. En stor genomskinlig ”container” längst upp på de gamla silotornen är för tillfället under uppförande. Här ska man om något år kunna se mer av museets samlingarna som många betraktar som en av Tysklands främsta privata konstsamlingar.
Küppersmühle visar inte bara permanenta utställningar, utan på bottenvåningen finns också utrymme för tillfälliga utställningar. Fram till den 24 maj hittar man Olaf Metzels installationer ”Any Questions?” som ingår i temat ”Mapping the region” som Ruhrs konstmuseer slutit sig samma kring under Kulturhuvudstadsåret 2010. Fem nya verk har tagits fram speciellt för utställningen bland annat ”Ichhasseschule” som bygger på en artikel om ett skolprojekt i Malawi där artikelbilden visar en lastbil fullpackade med skolbänkar. Metzels installation, som består av skolbänkar fullklottrade och nermålade av skolelever under en workshop med konstnären, skapar en rumslig upplevelse med en eftersmak av skolans sociala rangordning med sin uppdelning mellan rika och fattiga, de utbildade och de obildade. Även i andra installationer som ”BILD Ruhrgebiet, 22.12.2009” och ” Und dann noch das Wetter” utgår från lokalt och regionalt tidningsmaterial som uppförstorats och fått skulpturala och rumsliga dimensioner.
Metzels konst brukas beskrivas med orden produktion-provokation, men så speciellt provocerande är inte själva konstverken. De är i stället estetiskt tilltalande och spännande, som ”112:104” där Metzel har placerat en basketplan i en stor hög på golvet med uppbrutet golv och nedriven basketkorg, som om en rysk ubåt nyss hade trängt igenom golvet. Jag kan inte låta bli att dra parallellen till Caspar David Friedrichs målning ”Ishavet” från 1824, som också har en pyramidform uppbyggd av isblock, en symmetrisk estetisk form som stiger fram ur kaoset. Namnet på Metzels installation ”112:104” är hämtat från poängtavlan som visar att hemmalaget vunnit med 112 poäng. Kanske är den våldsamma ”makeover” av baskethallen ett resultat av besvikna supportrar som gått loss på inredningen. För även om det finns estetiska värden i idrottens värld, finns det också mycket aggression och våld under ytan. Som betraktare måste man närmar sig verken, undersöka och ifrågasätta det första intrycket, och det är här själva provaktionen och diskussionen kommer fram i Menzels installationer.
Adress: Innenhafen Duisburg, Philosophenweg 55
Utställningen pågår under perioden 26/2 – 24/5
Mathias Jansson (text), VG Bild-Kunst, Bonn, 2010/Roman Mensing (foto)