Gamers (dataspelare) har under de senaste åren blivit en allt mer intressant grupp för forskare från olika discipliner. Böcker och avhandlingar har skrivits för att ta reda på vad det är som driver dessa människor att samlas på stora LAN-partyn där de tillbringar timmar framför sina datorskärmar för att umgås och spela med sina vänner i olika onlinespel. Även inom konstvärlden har man uppmärksammat denna grupp och det är framför allt fotografer som har hämtat både inspiration och motiv från dataspelarnas vardag.
En av de mest kända fotograferna i den här genren är amerikanen Todd Deutsch som i början av 2008 publicerade katalogen ”Gamers” i anslutning till en soloutställning på Fabio Paris Gallery i Brescia, Italien. Katalogen innehåller närbilder av gamers som sitter helt försjunkna i sitt spelande, totalt avskärmade från verkligheten. Nästan som om de befann sig i bön med händerna omslutande sina spelkontroller. Todd Deutsch har fångat spelarnas ansiktsuttryck fyllda med koncentration, glädje och frustration beroende på vad som händer på skärmen. Vi har ingen möjlighet att se vad spelaren egentligen upplever, utan kan bara se resultatet som avspeglar sig i deras ansiktsuttryck och kroppshållning.
Förutom närbilderna av gamers har Deutsch även fotograferat interiörer från olika LAN-partyn. LAN-partyn är sammankomster där gamers samlas i en stor lokal och kopplar ihop sina datorer i nätverk (LAN) för att kunna spela mot varandra. Det är på sätt och vis en paradoxal företeelse, eftersom spelarna likaväl kunde sitta hemma och spela över Internet mot varandra, men LAN-partyn verkar fylla en social roll hos människan att samlas och umgås fysiskt i en lokal trots att var och en sitter försjunken i sin egen skärm och spelar mot eller med kamrater i en virtuell verklighet. Deutschs interiörbilder visar lokaler fyllda med ett virrvarr av slingrande kablar, datorer, skärmar, kartonger, Coca-Colaflaskor och sovsäckar som är så typiska för LAN-partyn, där upp till hundratals unga människor kan samlas under en helg för att spela tillsammans till de slutligen somnar av trötthet och utmattning.
Todd Deutsch är nu varken ensam eller var först med att fotografera gamers. De tyska konstnärerna Beate Geissler och Oliver Sann gjorde redan år 2000 en fotoserie med namnet ”Shooters”. Fotografierna fick stor betydelse och kom att bli starten för fler efterföljande fotoserier av gamers. Det Geissler och Sann gjorde var att de helt enkelt bjöd in och arrangerade ett LAN-partyn för ett antal gamers i sin fotostudio. Spelarnas ansikten fotograferades sedan mot en neutral bakgrund för att framhäva deras uttryck. Det finns egentligen ingenting i Geisslers och Sanns fotografier som säger att människorna spelar ett dataspel förutom själva kroppshållningen och ansiktsuttrycket.
Fotografen Sibylle Fendt har också ägnat sig åt att dokumentera spelare på olika LAN-partyn. I fotoserien ”No sleep before I die” möter vi återigen unga män, för dataspelarna är till stor del unga män, andelen kvinnor är försvinnande få på dem här fotografierna. Spelarna sitter framför sina datorer i djup koncentration och spelar ända tills de bokstavligen stupar i sömn, precis som titeln ”No Sleep Before I die” säger, och mycket riktigt visar också ett av fotografierna i serien en ung man med huvudet djupt nerborrat i en kudde.
Det är nu inte bara LAN-partyn som har intresserat fotograferna utan även andra former av spelmiljöer. År 2005 besökte t.ex. konstnären Axel Stockburger de japanska arkadhallarna där han filmade och fotade av spelarna. Även här rör det sig om närbilder av spelarnas ansikten, det finns egentligen ingenting i fotografierna eller filmerna som avslöjar att människorna står och spelar ett spel utan då möjligen deras ansiktsuttryck och i filmen ljudet från spelen.
Att fotografera gamers in action har med tiden utvecklats till sin egen liten nisch inom fotokonsten. Det finns fler exempel som man kan lyfta fram, exempelvis Shauna Frischkorn som gjort fotoserien ”Game boy” från 2005 med porträtt av unga grabbar som spelar dataspel, Philip Toledanos fotoserie ”Videogamers” där fotografen säger sig vilja avslöja dolda sidor i människors karaktär genom att låta dem spela dataspel, och slutligen Ari Pescovitz som fotograferade sina vänner när de spelar Guitar Hero.
Att gamers är ett intressant och fascinerande motiv beror säkert på flera saker. Dels är det ett tidstypiskt motiv som skildrar en fritidssysselsättning som många människor ägnar sig åt. Sedan finns det något speciellt med att skildra människor som helt går upp i en sysselsättning. När vi ser ansiktena på dessa unga spelare som verkar befinna sig i sin egen värld funderar man på vad de tänker? Vi kan av fotografierna inte avgöra vad som händer på skärmen, så vi vet inte om spelaren kör en Ferrari i 250 km/h genom San Franciscos gator, håller på att meja ner utomjordiska monster med ett plasmagevär eller smyger omkring bakom stridslinjen i något av världshistoriens krig. Det enda vi vet är spelarna befinner sig i ett tillstånd som ligger mellan det verkliga och det virtuella och det är det uttrycket som fotograferna försöker fånga i sina bilder.
Bilder (uppifrån och ned): Todd Deutsch, Sibylle Fendt, Shauna Frischkorn
Fotografernas hemsidor:
http://www.sibyllefendt.de/http://apescovitz.mosaicglobe.com/http://mrtoledano.com/ http://shaunafrischkorn.com/http://www.todddeutsch.com/http://www.stockburger.co.uk/art/index.htmlhttp://www.lifeisgood.biz/shooter/
2008-03-11 Mathias Jansson (text), respektive fotograf (foto)