Sommarutställningar brukar sällan kännetecknas av sprudlande energi. Ofta handlar det, förklarligt nog, om mer lättadministrerade transportsträckor i väntan på att höstens konstpublik ska återvända från hängmattor och solstolar till kryddigare kost. Men Göteborgs konsthall bryter det mönstret med en stor utställning med Nina Bondeson som omfattar 150-talet verk från konstnärens mer än 40-åriga verksamhet.
Många känner säkert Nina Bondeson via endast ett eller annat av de tre utlopp som hennes skapande tar sig: måleri, grafik och broderade textilier. Hon svingar sig spänstigt mellan den klassiska konsthistorien, populärkultur, religiösa motiv och litterära inspirationskällor. Jag kan villigt erkänna att jag själv sällan funderat över hur kopplingarna mellan de olika uttrycken ser ut. Men efter en runda i konsthallens utställningsrum börjar saker och ting att klarna.
Framför allt slås jag av den starka kontinuitet som präglar hennes konstnärskap, här betonat genom vindlande linjer som löper utmed väggarna mellan de olika verken. Känslan av samhörighet förstärks genom den ensemble med fiktiva personer som är Bondesons mångåriga följeslagare, och som dyker upp här och var i verken: Elena, lingvisten Jeremy Adagio och Signora Canedotto, som driver en skola för hundrädda.
Framför allt slås jag av vilken skicklig hantverkare Nina Bondeson är. Oberoende av teknik sitter varenda linje, färg och stygn som en smäck, samtidigt som hon tar oss med på en hisnande resa genom olika kulturers och subkulturers undervegetation. Från Göteborgs konsthall till Liseberg är det bara ett stenkast. Men det är svårt att tänka sig att nöjesparken kan erbjuda en lika minnesvärd berg- och dalbaneupplevelse som Nina Bondeson.
Anders Olofsson
Göteborgs konsthall, Götaplatsen 7, Göteborg. Utställningen pågår 20 maj – 4 september 2022