När Nadia Hebson i ”Scène d’Amour” väljer att gå i dialog med Monica Sjöö (1931-2015) gör hon det omsorgsfullt och med lika stora delar respekt som nyfikenhet. Det är som om Hebson testar olika sätt att aktivera några av de teman som konstnären, skribenten och anarkafeministen Monica Sjöös hela konstnärskap eller kanske rättare sagt livsgärning förhöll sig till.
Upphöjandet av moderskapet och en närmast religiös syn på naturen och Moder Jord som livgivare är bara några av beståndsdelarna i det holistiska universum som Nadia Hebson fritt men kärleksfullt botaniserar i. Bilden av Monica Sjöö som framträder i Hebsons iscensättning känns inte det minsta fixerad eller förutbestämd utan öppen och prövande.
Till sin hjälp i utställningen har Nadia Hebson inte bara två målningar av Sjöö, inlånade från Museum Anna Nordlander i Skellefteå, utan även flera av hennes texter. I en gulmålad vitrin ligger bland annat en kopia av den pamflett, ”Towards a Revolutionary Feminist Art”, som Sjöö 1971 skrev tillsammans med Ann Berg och Liz Moore. Här finns även den tolv minuter långa filmen ”Portrait (Monica Sjöö)” från 1977 av Jane Jackson, som ger en introduktion till henne som person, men även till hennes drivkrafter och den starka viljan till samarbete.
I den tredelade utställningen är det som om Nadia Hebson i det mellersta rummet skisserar upp Monica Sjöös teoretiska och aktivistiska utgångspunkter medan de två andra rummen ägnas åt graviditetens förutsättningar och livsbetingelserna i sig. Hebsons digitala väggtryck ”Joy” fungerar i båda rummen som en sammanbindande scenografi till såväl hennes egna målningar och objekt som till de båda målningarna av Monica Sjöö. Var ”Joy” slutar eller börjar är egentligen omöjligt att säga särskilt som väggtrycket i det första rummet växer ut till en installation som även omfattar skulpturala objekt. De tre bokstäverna på ett rödorange podium som tillsammans bildar ordet joy är bara ett exempel.
Redan från trappan på väg ned till det nu tvåårs jubilerande galleriet Mint i ABF-huset möter man Sjöös ikoniska ”God Giving Birth” från 1968. Rummet domineras annars av en stor fotografisk vepa föreställande en gravid kvinna, som en mer jordnära version av Monica Sjöös gudomliga föderska.
I det inre rummet hänger ”Aspects of The Great Mother” från 1971, som bland annat möter Nadia Hebsons ”The Conditions (Yves Saint Laurent -76)”. Precis som i hela utställningen är det som om Nadia Hebson här prövar olika strategier för att aktivera både sina egna verk och Monica Sjöös båda målningar.
Tidigare har den brittiska konstnären Nadia Hebson, som även undervisar vid Konsthögskolan i Stockholm, lyft fram och arbetat med kvinnliga konstnärer som Winifred Knights (1899-1947) och Christina Ramberg (1946-1995). I ”Scène d’Amour” görs Monica Sjöö till ytterligare en av hennes konstnärliga dialogpartners. En dialog som äger rum oberoende av tid och plats.
Thomas Olsson
Foto: Johan Österholm. Mint, Sveavägen 41. Utställningen pågår 17 mars – 15 maj 2021