I en liten men färgsprakande utställning visar Moderna Museet hur Moki Cherry, tillsammans med sina barn och sin man, musikern Don Cherry, levde konsten, men framför allt hur konsten levde genom dem.
Utställningen på Moderna Museet innehåller allt från Moki Cherrys typiska applikationer, färgsprakande och glittrande meditationer och påståenden, men även teckningar, collage, film, musik och interiörer. Utställningens curator Fredrik Liew menar att en av de stora utmaningarna med utställningen var att många av objekten inte var menade för en konventionell utställningsmiljö. Att placera den typen av objekt på museets väggar kan lämna en känsla av efterkonstruktion, en naturlig påföljd av att försöka placera objekt i facket ”konstverk”. Utställningen på Moderna Museet ramlar dock inte i några av dessa fallgropar, utan ger en unik inblick i Moki Cherrys liv där många av hennes konstnärliga uttryck får komma till tals.
För Moki Cherry fanns ingen tydlig gräns mellan livet och konsten. På den gamla skolan i Tågarp som Don och Moki flyttade till 1970 pågick en konstant kulturproduktion samtidigt med livet. Inte vid sidan av varandra utan tillsammans, till fullo integrerade med varandra. Att prata om Moki Cherrys konst är lika mycket att prata om hennes liv. Själv sa hon att ”det vi försökte göra var att etablera scenen som hem och hemmet som scen.”
Samtidigt finns det fysiska avtryck och efterlämningar av Cherrys sätt att leva sin konst. Hennes applikationer användes ofta när hon och maken Don turnerade med sin Organic Music, en idéplattform för kreativt utlopp snarare än en konkret musikstil. Samtidigt som dessa konstverk inte i första hand skapades för utställning passar de på Moderna Museets väggar. De har en unik naivistisk tonalitet och ett sprudlande uttryck som snarast kan jämföras med vännen Niki de Saint Phalles verk.
I Moki Cherrys verk märks undertoner av politik och feminism, men uttryckta mer som utopier. I hennes konst från 70-talet fanns ett utforskande av det som har potential att bli något mer, av ett nytt sätt att leva och förhålla sig till världen. Tydligt inspirerade av 70-talets tankegångar, finns i Cherrys och maken Dons sätt att förhålla sig till konsten, kulturen och livet ändå något unikt. För dem handlade det inte enbart om en utopisk tanke, utan snarare om ett aktivt ställningstagande och ett liv som gjorde utopin till verklighet.
Moki Cherry fortsatte att producera konst som senare i hennes liv var mer anpassat för galleriet som utställningslokal. De collage hon skapade hade också tydligare politiska och feministiska undertoner utan samma utopiska, naivistiska framtoning. Utställningen på Moderna Museet ger utrymme till dessa senare verk men det är framför allt 70-talets konst och liv som skildras.
Johanna Theander
Foto: Prallan Allsten. Moderna Museet, Skeppsholmen. Utställningen pågår 9 april – 9 oktober 2016