På Fotografiska kan man sedan den 9 mars se Marcus Bleasdales utställning ”Stolen Children. Soldiers of the Lord’s Resistance Army” på Fotografiska i Stockholm. Bleasdale som är en av världens främsta dokumentärfotografer, har verkat i Afrika i ungefär 15 år och sedan 1999 har han följt Herrens motståndsarmés (LRA) framfart i framför allt Uganda. Utställningen ”Stolen Children. Soldiers of the Lord’s Resistance Army” porträtterar barn från Uganda och Centralafrika som är på flykt undan LRA.
LRA växte fram i slutet av 80-talet som en rebellrörelse med syfte att avsätta landets regering. Deras ledare Joseph Kony påstås ha spirituella krafter och är sedan ett tag tillbaka efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen i Haag. LRA tvångsrekryterar barn som soldater och tvingar dem att begå grymma handlingar, ofta mot sina egna familjer. De utsätts för ofattbara övergrepp och tvingas döda i LRA:s namn. Sedan 80-talet har uppskattningsvis över 25000 barn blivit kidnappade av LRA från sina hembyar och flera miljoner lever i konstant skräck för tvångsrekrytering. Frågan om Joseph Kony och LRA har på senaste tid uppmärksammats framförallt i sociala media med rörelsen Kony 2012. Marcus Bleasdales utställning och fotografier från Centralafrika är dock ett separat fenomen, men frågan om hur Kony ska stoppas kvarstår dock. Däri delar Kony 2012 och Bleasdale metod då de menar att det viktigaste som kan göras är att sprida information och berätta för omvärlden vad som händer dessa barn.
Den första serien av Marcus Bleasdales fotografier är de svartvita bilderna på barn som går många mil varje eftermiddag och sover i städerna för att få skydd från LRA:s nattliga räder. Bilderna reflekterar på ett mycket övertygande sätt barnens obetydlighet i omvärldens och LRA:s ögon. Ofta ser vi endast en del av barnets ansikte, ibland ligger det i skugga och i någon bild visas en grupp barn i motljus så endast deras siluetter kan urskiljas. Bilderna är uppenbart affektiva, tagna för att inspirera medlidande och reflektion över just dessa barns öden. Bleasdale har lyckats fånga blicken hos dessa barn som både speglar mod och hopplöshet, som betraktare kan man tolka in mycket i dessa blickar. En annan av Marcus Bleasdales serier som finns att se på Fotografiska är en som enligt Bleasdale själv representerar den enda tystnad han upplevt under sina 15 år i Afrika. Motiven är tomma och överväxta byar, tömda på sina invånare som flytt till städerna på grund av rädslan för LRA. Även om fotografierna endast visar djungelns framfart över bebyggelsen finns det en melankoli i de tomma husen som på ett enkelt och direkt sätt avbildar den rädsla som genomsyrar vardagen för människorna i dessa länder.
Marcus Bleasdales fotografier träffar betraktaren rakt i hjärtat utan att för den delen bli sentimentala eller gråtmilda. Med en ödmjuk och respektfylld kamerablick försöker han få oss att förstå det nästintill oförståeliga. Barnen som blickar ut från bilderna är mer än bara offer, de personifierar mod och oändlig styrka. Detta är en utställning alla borde se.
Adress: Stadsgårdshamnen 22, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 9/3 – 6/5
Johanna Theander (text), Fotografiska (foto)