Makode Lindes utställning på Kulturhuset var som bekant omdebatterad redan långt innan den öppnade. Konstnärens öppna konflikt med VD:n Benny Fredriksson kring utställningens titel fick given publicitet och skapade stora förväntningar på att Linde skapat något verkligt omskakande. Men vid ett besök på utställningen kommer nyfikenheten snart på skam. Lindes utställning framstår som helt okontroversiell.
Den inleds med en vitmålad ”åsiktskorridor” med ett antal dörrar där det är ”stängt pga kränkt” enligt skyltarna. Jag drar lite på munnen åt Lindes språklek, och kan se meningsmotståndarna som trängs bakom de lykta dörrarna. Runt hörnan öppnar sig ett stort gap med tänder och uppspärrade ögon, som man ska kliva in genom. Väl innanför slingrar sig ett mörkt landskap med olika stationer av Lindes bekanta blackface-objekt; pirater, svarta ägg och chokladbollar, även de utrustade med plakat: ”Sluta kränk mig!” eller ”Jag inte neger!”. Detta är en hotfullare variant av Junibacken, visst, men ändå ett lekland.
Det scenografiska sagolandskapet leder fram till en öppen plats, där den återvändande negerkungens svulstiga tron är centralt placerad och med en liten gravsten vid sidan om. R.I.P. Lilla Hjärtat, står det på den. Ännu ett uttryck för Lindes drastiska humor och språkkänsla. En stor vit nallebjörn slumrar i en hydda, eller om det är en svensk stuga av bambu? Sängbordet och den klippta busken utanför lånar i alla fall formen av Afrikas kontinent. Och nu börjar det brännas. Här hittar Linde en träffande bild för kolonialism och rasism, listigt förklätt till hemtrevnad.
Men riktigt hett blir det inte förrän alldeles vid utgången. I ett bildspel visas enbart svarta kändisar upp som om de var brottslingar. Grace Jones, Martin Luther King, Michelle Obama, och hon, nyhetsuppläsaren i Rapport – alla verkar de skumma och misstänkta. Och strax intill sitter verket som tar udden av hela den övriga utställningen. Videon ”Maid in black” (finns på YouTube) utspelar sig på gränderna i Venedig och visar konstnären utklädd till en svart kvinna. Först liknar hon en krälande mask som tar sig fram på knäna. Brösten släpar i marken, och på hennes ena hand sitter en trasa som hon torkar gatstenarna med. Med en metod lånad från karnevalen klär Linde av vår europeiska självbild. Best in show!
Magnus Bons
Foto: Magnus Bons. Kulturhuset Stadsteatern, Sergels Torg. Utställningen pågår 30 januari – 24 april 2016