Fullersta Gård med anor från 1650-talet är varsamt renoverad och lämpar sig numera utmärkt för utställningsverksamhet. Den styrs med säker hand av chefen Peter Bergman. Till pågående utställning bjöd han på ett tidigt stadium in den norska skulptören Camilla Løw (f.1976) att medverka med egna verk och att hjälpa till med urvalet av skulpturer av den tysk-svenske målaren och skulptören Gert Marcus (1914-2008, ovan). Løw, som vi senast kunde se i en soloutställning på Elastic 2015, har haft runt 150 verk att välja mellan, bland annat från Åmells konsthandel.
Utställningen är ett lyckat möte mellan de båda konstnärerna och som helhet lyckas de också inta den unika miljön. Løws monokroma skulpturer i plexiglas New Patterns, 2018, hänger stiligt framför de spröjsade fönstren och filtrerar den starka vårsolen (tv). Ett rum färgas i rosa, ett annat badar i grön neonkulör. Gert Marcus skulptur, Undersökning av kaos nr. 62, är den sista han gjorde innan sin bortgång (nedan th). Den är liten, inte mer än 35 cm hög, en studie i målad papier-maché. Spröd, men stilsäker står den där på en låg sockel alldeles självklar och tar rummet i besittning.
Både relationen mellan konstverken och utställningens övergripande känsla finns formulerad i dess titel, Instrumental. Varje objekt är ett enskilt instrument, vars skärpa och ton inte störs av interaktionen dem emellan. Instrumental, på engelska, kan användas som adjektiv och betyda bidragande, behjälplig. Det skiljer nästan precis ett halvt sekel mellan de båda konstnärernas debuter, likafullt samspelar deras verk och hjälper varandra. Visst är det uppenbart att konstnärerna är födda i olika tider. Men de båda konstnärernas utforskande och intresse för arbete med skulptur verkar bottna i samma källa. I materialet, må det vara carraramarmor, bemålad betong, granit, marmor, plåt eller aluminium.
Jenny Danielsson
Foto: Fullersta Gård, Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge. Utställningen pågår 10 mars – 1 juli 2018