Erik Jeor, Eichwald Yoga, 2019, akvarell på papper. Foto: Svante Larsson
Beskriv din konst med tre ord: Explorativ, retrospektiv, reparativ.
Hur ser din arbetsprocess ut? Ingenting kommer från ingenstans. Allt kan härledas till något annat. Friktionen mellan två befintliga verk är ytterst betydelsefull och blir ofta min utgångspunkt. Målar själva passagen i tunna lager på ett 300 grams papper. Akvarell är ett obarmhärtigt medium där varje spår syns. Målande är explorativt. Trots ett långt förarbete blir det en undersökning där slutresultatet, hur de båda bilderna samverkar, förblir oklart. Samtidigt är arbetet retrospektivt, där tidigare erfarenheter är utgångspunkten i mötet med det okända. Ett öga i backspegeln kan dessutom skapa en bättre berättelse för publiken: var kommer konstnären ifrån och hur har den tagit sig dit den är idag? Måleriet är dessutom reparativt. Att med hjälp av penseln (en förlängning av handen) göra sig uppmärksam på en situation där jag var deltagare men inte kunde påverka.
Vad inspireras du av? Människan är alltings mått. Om frågeställaren efterlyser en person svarar jag i Robert Gobers anda att det är ”stunderna” som influerar. Men i praktiken är det väl både rånaren på gatan och målaren Charles E. Burchfield.
Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Om du öppnar upp frågan till hur jag hämtar inspiration till arbetet så älskar jag att gå på museer (det finns ingen trötthet som påminner om musei-trötthet, men den kan åtgärdas genom att vid entrén ta hissen upp till översta våningen och sen promenera neråt). Hellre än att följa en guide intas en snabb överblick och för att sen närma sig de verk som har en dragningskraft. Vad jag dras till är högt och lågt, erkända tillsammans med helt okända verk.
Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Om jag bara får välja en så är det Paul Cézanne och hans enorma kliv i relation till sin tids dominerande föreställningar om hur bildkonst ska gestaltas.
Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Le Grand Baigneur av Paul Cézanne.
Vad är konst till för? Att gestalta ett betraktande av sina närmaste, vidare – ut i en omvärld – sig själv, sin existens och samtidigt genom allt uttrycka sina erfarenheter.
Vad är konst inte till för? Bleka kopior.
Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att bildkonsten togs på samma allvar (och i det offentliga fick samma utrymme) som litteratur. Här ligger Sverige långt efter länder som exempelvis Frankrike.
Erik Jeor var senast aktuell med separatutställningen “Double take” på Nordiska Galleriet