När Angelika Knäppers galleri slogs samman med Galleri Bohman var Vliegher är en av de konstnärer som blev ett gott tillskott till det senare galleriets konstnärsstall, tillika galleriets profil. Vlieghers måleri är stort, hastigt och fullt med gestik och temperament. Fastän det har inte direkt något budskap bortom det måleriska, tekniska och estetiska. Gott så, Vliegher arbetade under sin studietid vid en färghandel och har sedan dess själv blandat sin färg från pigment till oljefärg. Det märks tydligt att han tar sina egna beslut och skapar sina egna färger.
Vliegher bor, arbetar i Brügge och är utbildad i Gent i Belgien. Fastän det finns en klar och naturlig koppling till det tyska 1980-talets neoexpressionistiska måleri med djärva färger, stora format och kraftfulla penseldrag så är relationen till en holländska guldåldern mer slående, och släktskap finns till exempel med konstnärerna Judith Leyster och Frans Hals. Hos dem fanns en självsäkerhet i anslaget där detaljer slängs och stänks upp på duken som just de sistnämnda gjorde sig kända för, och så bara sitter kragen eller fjädern i hatten där med all självklarhet i världen. Samma spänst och virtuositet återfinner vi hos Vliegher. Tidigare har vi sett honom visa en stor spännvidd på motiven, från semesterbilder till exotiska fiskar. Allt sker med samma stilistiska elegans och färgsäkerhet.
Vliegher ser tydligen motivvalen som en utmaning och likt 1970-talets fotorealister så ger han sig på allt mer besvärliga motiv som vitrinskåp med olika slags stiliga glas med speglingar och glans. Ett annat lyckat motiv är det av antika byster som i sin vithet bjuder på subtila nyanser och skuggor. I galleriets stora sal finner vi blomsterbuketter vilka i sin yttersta prakt naturligtvis för tanken till klassiska holländska blomsterstilleben. Det är utan tvekan så Vliegher vill sätta sig själv på prov och samtidigt exponera sin skicklighet. Vill man se en estetisk och teknisk ekvilibrist utan budskap och politiska frågeställningar bör man således skynda sig till Karlavägen.
Adress: Karlavägen 9, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 17/5 – 15/6
Jakob Anckarsvärd (text), Lars Bohman Gallery (foto)