I de tjusiga omgivningarna strax norr om Köpenhamn visas just nu en utställning med målningar av den finska modernisten Helene Schjerfbeck. Mest frapperande är hennes självporträtt av senare datum (övre bilden). Ett existentiellt stråk går igenom dessa häftiga målningar som förutom hennes finstämda porträtt av barn kanske kommit att bli Helene Schjerfbecks kännetecken framför andra. Ansiktena tycks, lite i Munchs anda, förvrida i en blandning av sober ångest och förvåning. Dragen är utsuddade. Men på samma gång som konturerna liksom den mänskliga kroppen till slut löses upp, känns uttrycket klart och tydligt.
I en annan del av Ordrupgaard pågår Reflective Shadow med tio nutida konstnärer från Finland. Letar man efter en historisk koppling till Helene Schjerfbeck kan man också finna det. Nina Roos “Lost in yellow” (2000, nedre bilden) kan i ett sådant perspektiv föras samman med de Scherfbeckska målningar där färgen till skillnad från hennes andra mer dova verk har en intensiv lyster. Roos studie i gult där en lysande framsida av en människa ställs mot en skuggig baksida av dito är kanske också det verk som ger mest skäl för utställningstiteln. Vid sidan om finns en annan målning som ger skön gymnastik för ögat. Penseldragen är så framträdande att färglagret tycks lyfta från den vita dukens yta så att det ser ut som små cerisefärgade bitar av sidentyg. Nu är måleriet inte det dominerande uttrycket i Reflective Shadow – teknikerna är lika mångfacetterade som i samtidskonsten i stort. Det sociologiska kitt som håller samman utställningen är att konstnärerna har finskt påbrå. En viss skepsis inför denna utgångspunkt infinner sig lätt. På dagens internationella konstscen kan en finsk konstnär som bekant ha mer gemensamt med en konstnär från ett annat land än en från hemlandet.
Historiska tillbakablickar inom samtidskonsten är alltid intressant att göra. För hur unikt en konstnärs uttryck än är finns det ingen som, även om det onekligen kan kännas så ibland, svävar runt i ett isolerat vakuum. Men frågan är om utställningen med tio nutida finska konstnärer som valts ut att samspela med Helene Schjefbeck upphöjer hennes historiska värde, om nu någon skulle tvivla på det, eller om det ger mer synergieffekter för de nutida konstnärerna att bli förknippade med Schjerfbeck. Lika svårt som det är att hålla sig neutral till historien eller spekulera om framtiden, lika omöjligt är det att frigöra sig från sina egna kulturella glasögon. Eftersom både historiska och kulturella samband alltid är färgade av vem som upprättar dem är det vanskligt att dra för stora växlar på dem, tänker jag när jag som svensk ser verk av finska konstnärer i en dansk byggnad designad av den saudiarabiska arkitekten Zaha Hadid.
Adress: Vilvordevej 110, Charlottenlund, Danmark
Utställningen pågår under perioden 23/11 – 12/2 2012
Lena Karlsson (text), Ordrupgaard (foto)