När Hanna Ljungh för tredje gången ställer ut på nyligen omdöpta Anna Bohman Gallery (tidigare AnnaElleGallery) är det med samma verkande kraft som i hennes tidigare utställningar. Material och inspiration hämtas fortfarande från jorden, berget och marken, ett genomgående tema i Hanna Ljunghs konstnärskap.
I det första utställningsrummet presenteras metaller och mineraler på baser täckta av spegelyta. Basernas olika lager påminner om verken ”Foundations” och ”Vivisections” i Hanna Ljunghs första utställning på galleriet. Även de verken syftade till genomskärningar av jordlager. De hämtar konnotationer från genomskärningar som tidsdokument, som indikationer på tid som passerat och i förlängningen också på den påverkan vi människor haft på jordskorpan. Begreppet antropocen må vara trendigt men det är inte desto mindre relevant. Så även i denna utställning.
Av de fyra metallerna som presenteras i första rummet finns de flesta också i människokroppen. Faktum är att mängden järn i utställningen är samma som mängden järn i alla människor som bor i Kiruna, där LKAB bryter just järnmalm i Kirunagruvan. Ett annat av de ämnen som presenteras är koppar som fått formen av nervtrådar eller ett blodomlopp som knyter samman tak och bas. I utställningen visas också en rad screentryck av magnetit, även kallat svartmalm, vilka alla utgår från arkivbilder som föreställer gruvor och bergsområden. Ett stort antal visar explosioner som sliter sönder landskapet.
Tillsammans bildar verken i Hanna Ljungs utställning ”Anatomy of a Descent” en skavande helhet som besitter en tydlig politisk och känslomässig agens. Genom att likställa människokroppen med jorden ges den senare ytterligare mening och känsla. Här blir gruvnäringen, uttaget av mineraler och metaller ur jorden, ett våldsbrukande av högsta grad. Det är kanske inte en helt ny metafor men i Hanna Ljunghs verk löper symboliken även åt andra hållet. Människokroppen som bestående av samma ämnen som jordskorpan, förankrar vår tillhörighet just här.
Det är tydligt att Ljungh styr oss mot en förutbestämd slutpunkt samtidigt som resan dit är väl så njutbar!
Johanna Theander
Foto: Anna Bohman Gallery, Karlavägen 15 B. Utställningen pågår 17 januari – 17 februari 2018