Höstens grupputställning på NAU Gallery går under tema fotografi. Genom fem olika konstnärskap finns flera aspekter av mediet representerat och fotografiet som fysiskt objekt, förlaga och föremål skapar en komplex bild av hur vi som betraktare ser på och tar till oss fotografi. Genom sin breda kunskap om den unga konstscenen kan Young Art visa upp en hyperaktuell inblick i den samtida synen på foto. Hur unga konstnärer arbetar med och utvecklar mediet blir medvetet eller omedvetet centralt i utställningen.
Det konstnärskap som kräver mest förklaring men som också skiner starkast på utställningen är Mette Colbergs ”The Space Between Us” som är del av hennes ”Filter Project” (övre bilden). Colberg tog sin masterexamen i keramik och glas på konstfack i Stockholm och det är i ”Filter Project” som hon använder sig av fotografi som en extension och ett komplement till glasarbetet. Genom handblåsta fotolinser fotograferar Colberg förvrängda verkligheter. Här står glaset i fokus och utforskas som en medlare mellan bild och verklighet, mellan kamera och motiv. Verket på NAU består alltså både av en fotoserie och en kamera tillsammans med de olika glaslinser hon blåst. Här blir mediet och bilden båda utställningsobjekt och gränsen mellan teknik, verk och bild suddas ut. Bilderna som sådana är eteriskt vackra estetiska objekt där kroppar endast skymtar genom rosa-beigea slöjor. Tyngdkraft och fysikens lagar verkar helt ha upphört på ett förtjusande sätt i Colbergs bilder.
Även Tomas Lundgrens verk på NAU Gallery imponerar. Lundgren använder sig av fotografin som förlaga till sitt måleri. I serien ”Recognizing the Wounded” har han använt sig av fotografier från amerikanska inbördeskriget som dokumenterar soldaters stridsskador som utgångspunkt och förlaga (nedre bilden). Det realistiska måleriet har definitiva drag av fotografi och Lundgrens träffande bilder visar män med tomma blickar och skadade kroppar som ligger på bårar eller sängar draperade i lakan. Hans bilder blir också en intressant kommentar på måleriet och fotografiet som medier och den hierarki som traditionellt existerat dem emellan. Fotografiet som alltför ofta har agerat styvsyster till måleriet tar här första plats som förlaga. Istället för att fotografiet dokumenterar målningen får måleriet i detta fall dokumentera fotografiet.
Som så många gånger förut har NAU Gallery lyckats bra i sitt urval av verk och konstnärer. I utställningen finns flera intressanta konstnärskap att ta del av så passa på att ta ett grepp om det unga fotografiet innan utställningen stänger den 21 november.
Adress: Hudiksvallsgatan 4 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 30/10 – 21/11
Johanna Theander (text), NAU Gallery (foto)