Samtidigt som orden ”hole sun / won’t you come” sjungs och helt fyller utställningsrummet läser jag Gabriel Xaviers nedskrivna berättelse på väggen. Det är ett omskakande vittnesmål om det övergrepp Gabriel utsattes för som 10-åring men som hen först flera år senare insåg var en våldtäkt.
Rösten har i en lång sekvens hakat upp sig på några av orden i Soundgardens poplåt ”Black Hole Sun” från 1994 och tillhör den Johannesburgbaserade r´n´b- och electronicasångerskan Nonku Phiri. Som ett repetitivt mantra eller som en besvärjelse över det som skett och som aldrig kommer att kunna göras ogjort. När sången efter en stund fortsätter som vanligt är det ändå som om hacket ligger kvar och präglar hela upplevelsen av den finstämda cover-versionen.
”This song is for …” är ett omfattande projekt där den sydafrikanska konstnären Gabrielle Goliath (född 1983) fått kontakt med en rad kvinnor, queer- och transpersoner som alla har överlevt en våldtäkt. I workshops har de valt en eller i något fall två sånger samt skrivit ned sina berättelser. Dessutom har varje sång tilldelats en färg som både binder samman delarna i ”This song is for …” och tydliggör varje enskilt framträdande. Andra sånger som valts ut och spelats in i coverversioner av olika sydafrikanska musiker är alltifrån Michael Jacksons ”Ben” och Beyoncés ”Save the Hero” till ”Don’t wish me well” med Solange via ”Ave Maria” och ”Bohemian Rhapsody”.
Sångerna framförs alla i en studiemiljö och presenteras som två stora videoprojektioner bredvid varandra. Sittande på en av kuddarna på golvet, omgiven av de tryckta texterna på väggarna och det stora draperi som täcker fönstren, befinner jag mig som besökare i en ombonad miljö. Den bidrar till att skärpa såväl närvaron som koncentrationen. Den sammanhållna estetiken och de starka musikaliska insatserna i cover-versionerna bidrar också till att Gabrielle Goliaths installation lyckas skapa och aktivera något som liknar en konsertsituation som äger rum här och nu.
Gabriel Xaviers berättelse är med andra ord bara ett av flera vittnesmål. När installationen från 2019 i höstas visades på Göteborgs konsthall som en del av grupputställningen ”Vår himmel röd” innehöll den fem av totalt tretton inspelningar. Versionen som visas på Konsthall C innehåller några fler samtidigt som väggtexterna nu översatts till svenska för att vara mer lättillgängliga för många besökare. För den som behöver eller föredrar de engelska originaltexterna finns de i en folder som man även kan ta med sig hem.
Utan musiken skulle berättelserna som ”This song is for …” består av vara helt outhärdliga att ta del av. Därmed inte sagt att de inte fortfarande är plågsamma vittnesmål om våldtäkter och om en ofta handfallen rättsapparat. Men nu finns den där som en både bärande och läkande struktur att luta sig emot i Gabrielle Goliaths text- och videoinstallation. Hur mörka berättelserna än är så innehåller de alla ett litet hopp om att det trots allt är möjligt att leva vidare. En av styrkorna med ”This song is for …” är att verket aldrig känns spekulativt utlämnande utan istället hela tiden lågmält inkännande.
Att det sedan är gripande oavsett om man bara tar del av en eller två sånger eller stannar flera timmar, är lika imponerande det.
Thomas Olsson
Foto: Johan Österholm/Konsthall C, Cigarrvägen 14, Hökarängen. Utställningen pågår 28 januari – 28 mars 2021