Konsten är ett förunderligt redskap. Man tar fram den ur verktygsboden och serveras de mest hänförande skildringar av världen. Men den kan också fungera som den lömska krattan som glömts kvar i gräset; trampar man på den kan man vara säker på att få en ordentlig smäll i nacken och en påminnelse om att vara uppmärksam.
För uppmärksamhet av ett speciellt slag kräver utställningen ”Föreställ dig ett efter” på Tensta konsthall. Dessutom tid. Bara de ingående videoverken tar ett par timmar i anspråk. Utställningens tematik har förgreningar åt en mängd olika håll och har sin bakgrund i en annan utställning, ”Sukkot – Lövhyddefesten”, som visades på Tjörnedala konsthall 2023. Temat där var ”erfarenheter av förflyttning, minne och ritualer som strategi för överlevnad och för att skapa ett nytt hem”.
Funderingar kring vad ett hem kan vara ligger i tiden, särskilt som det nomadiska förhållningssätt som tidigare hyllades i samtidskonsten förlorat sin dragningskraft som en konsekvens av de senaste decenniernas påtvingade folkförflyttningar. Till utställningen har socialantropologen Shahram Khosravi skrivit texten ”Hemtrevligt dödläge”, om att hemmet eller hemlandet i grund och botten är en totalitär företeelse som implicit utesluter andra människor.
Lyckligtvis har konstnärerna i utställningen inte spunnit vidare på den tråden. De flesta av deras verk söker tvärtom att med utgångspunkt i diskussionen om hemmet – sammanhanget – inkludera även dem som objektivt sett skulle kunna betrakta sig själva som utanförstående.
Allra tydligast blir kanske detta i utställningens starkaste verk, Jumana Mannas film ”A Magical Substance Flows Into Me”. Med utgångspunkt i ett musikantropologiskt projekt från 1930-talet dyker filmskaparen ned i den malström av kulturella korrespondenser, religiösa konflikter och politiska rivalitet som kännetecknar Mellanösterns historia.
Hon gör det genom möten med färgstarka människor vars närhet till det gemensamma musikaliska kulturarvet snarare förenar än splittrar dem, alla öppna och fördolda oenigheter till trots.
Något snarlikt hade man kunnat förvänta sig av Walid Raads verk ”Les Louvres: Sections 7, 11 and 17”, som tillkom när konstnären var artist in residence på Louvren i Paris. Det handlar om vad som händer när föremål flyttas från ett sammanhang till ett annat, ofta ackompanjerat av politiska piruetter på hög nivå.
Frågorna är både aktuella och angelägna, men verkets narrativ känns ändå lite för tungfotat och övertydligt i jämförelse med flera av konstnärens tidigare verk på samma tema, som ”Kicking the Dead and/or Les Louvres”, visat på Moderna Museet under pandemin 2020.
Kanske är problemet att Raads verk – liksom några andra i utställningen – är så fokuserat på att vilja något i stället för att vara något. Ett exempel är Carla Zaccagninis videolektion ”The Present, Tomorrow”, som visserligen är intressant, men inte har samma förmåga att gripa tag i betraktaren som hennes serie blodröda målningar ”The Size of Breathing”. Där skapar hon ett svindlande möte mellan en förhistorisk konstnärlig praktik och en samtida medieverklighet.
Susanna Marcus Jablonski har däremot hittat en nästan fulländad balans i sina formgjutna glasobjekt. Med detaljer ur Marc Chagalls verk ”Den stora cirkusen” som förlaga, fångar hon cirkuskonstnärens sköra frihet och påtvungna hemlöshet i en svepande gest halvvägs mellan golv och tak. Verket är enkelt och dekorativt, men är ändå bärare av en berättelse som får mig att stanna upp och reflektera.
Lite på samma linje befinner sig Eric Magassa, med den skillnaden att han i stället valt teatern som inspiration. Hans fotografier har tidigare visats vid bland annat Modernautställningen 2018, och tar oss med till slitna förortsmiljöer där konstnären själv bott. I förgrunden uppträder en figur maskerad på ett sätt som för tankarna till en kubistisk eller dadaistisk scenkostym. En främling? Eller så handlar det om den eviga insikten att det enda hemmet som verkligen kan kallas hem finns djupt inom oss.
Anders Olofsson
Tensta konsthall, Taxingegränd 10, Tensta. Utställningen pågår 7 november 2024 – 21 februari 2025