Charlotte Walentins konst existerar i ett gränsland och hennes verk har en tendens att ställa fler frågor än de besvarar. Ofta med den egna existensen som utgångspunkt. På Elastic Gallery visas flera av hennes textila verk, även om materialvalet inte alltid är så uppenbart.
”Fold #1 – 3” består av två tygstycken vardera i kraftig kanvas, målade med bläck i dova nyanser av antingen grönt, lila, rosa eller brunt. Det översta stycket är nedvikt och blottar det undre tyget. På håll vet man som betraktare inte om det är trompe l’œil eller faktiskt tyg, då det lika gärna kunde vara en målning på duk. Det är svårt att veta om djupet man tycks skönja verkligen existerar eller om det endast är en illusion.
De andra två verken lämnar inte betraktaren riktigt lika konfunderad. Åtminstone inte initialt. Ett av dem, ”Broken Flag” består av metervis med infärgade tygremsor som är sammanknutna på vad som liknar en stålram. ”Corral” är ett målat kanvastyg som repats upp till tunna, fina trådar. Som att tygets innersta beståndsdelar exponeras. Konnotationerna är många men kanvastyget och de öljetter som håller verken på väggarna ger en oundviklig maritim känsla, som dock motverkas av den mer jordigt naturnära färgskalan med associationer till gran, ljung och lera. Betraktelsen av verken blir en djupdykning i en värld utan tydliga regler eller förhållningssätt. Med myriader av tolkningar men inget facit.
Charlotte Walentins verk ställer även frågor om konstvärldens hegemonier och skulle kunna läsas som en kommentar på hur dessa är på väg att luckras upp. De senaste åren har vi sett nya debatter om konst och konsthantverk, om materialism och om den status som objekt får när de görs antingen i den ena eller den andra traditionen. Just därför att Walentins verk är gjorda i textil, men tolkas som skulptur eller trompe l’œil-måleri, är referensen till konst eller konsthantverk i princip oundviklig. Det är ännu en fråga som lämnas obesvarad.
Johanna Theander
Foto: Niklas Hansson/Elastic Gallery, Ulrikagatan 15. Utställningen pågår 15 november – 15 december 2018