Galleri Candyland gästar riktiga Candyland, det vill säga Gotland under Almedalsveckan. Utställningen de har med sig visar verk av några av de tio initiativtagarna till galleriet. Det är ett roligt första steg till ett samarbete med Gocart Gallery i Visby som under hösten kommer att gästa Candyland i Stockholm med en utställning.
Direkt när man kommer in i utställningen går man bokstavligt in i Mattias Larssons verk om man bara är lite längre än drottning Silvia och jag. Det är säkert meningen, eftersom det är ett ljudverk i 5 delar där nothäftet fortfarande har blanka sidor. Men vem vet vad som kommer att hända under veckans som går då utställningen visas. Kanske verket kommer att få liv och sidorna fyllas med toner och ljud.
Nadja Ekman visar två verk, ”Drain Forest” och en triptyk utan titel. Triptyken är ett drömskt porträtt av en kvinna som svävande dansar ut i havet (bilden). Hon byter mellan färgerna vitt, rött och blått på sin hellånga klänning och tycks ha svårt att riktigt bestämma vilket utryck som passar henne bäst. Det är en vacker lek som spelas upp och är möjlig tack vare fotografiets möjligheter att med moderna tekniker skapa nya bilder. Kanske det här är de nya studioporträtten…
”Small people” ären liten installation av Tess Oweson. Som betraktare måste du verkligen krypa nära för först då ser du att det lilla barnet är i klädd en tröja gjord av ett papper med text för mjölkersättning. Kul, och det är väl också så att det mest spännande i livet sker lite i skymundan eller helt i det fördolda.
Anders Ribbung visar ”Dagbok”, ett collage av vardagens kommersiella bilder som tillsammans bildar Ronald McDonald-clownen. En symbol som både är skrämmande och rolig men som oavsett hur man uppfattar den är en mask som döljer någonting annat.
I ett litet eget rum visar Jean Ploteaus tre fanor. De hänger prydligt horisontellt ner från sina stänger och som med alla fanor har de något skrytsamt över sig. Fanor bärs ju ofta fram i parader där makt och rikedom ska visas upp. Idag ganska intetsägande tillställningar ur det bekräftelseperspektivet. Ploteaus fanor som är prydda med bröstbilder tagna från en wet t-shirt-contest tangerar den intigheten, för vad är det man blir bekräftad för i en wet t-shirt-contest?
Johanna Ringertz är upphovsman till ”Take a walk on the right side”, en svit med 9 porträtt av våra politiker, de som vi ska rösta fram eller bort. Många har påfallande höga pannor och deras budskap är luddiga, svårtydbara men också stundtals riktigt poetiska. Så visst här gäller det verkligen att inte falla in i Lou Reeds refräng och lulla ut”on the wild side”.
Adress: GocartGallery, Wallérs plats 5, Visby
Utställningen pågår under perioden 3/7–10/7
Annika Marusarz (text), Candyland (foto)