Papper som hud och papper som eruptiv massa. I den synnerligen vackra utställningen ”Copyright” visar Anastasia Ax exempel från två verksviter. De är olika men också sammanlänkade. I de två större rummen hänger stora pappersobjekt på väggarna. De har ojämna kanter men ungefär samma format, ett slags kroppsomfång, vilket får dem att likna utspända hudar. I ett mindre rum ligger förpackningar med kopieringspapper utplacerade på golvet. Pappershögarna har luckrats upp i djupa gropar, ett slags stelnade kratrar som spytt ut pappersmassa. Verken pekar ut två rumsliga riktningar – väggens viloläge mot golvets vaksamma energi. Och två skilda uttryck – det ena närmast serent, det andra häftigt utagerande. Men de delar samma material och båda har en relation till kroppen. Till konstnärens egen kropp och de aktiviteter som lett fram till verken.
De tunna pappersobjekten på väggarna påminner också om gamla kartor. Deras knaggliga och rynkiga relief markerar påfrestningarna materialet utsatts för. Pappret har en svagt rosa ton, ytan är liksom lent hudfärgat, som marmor. Men objekten är tillverkade av hoplimmat makulatur; restmaterial från en affärstidning i Grekland. Kathimerini är också verkens titel. Vetskapen om svitens bakgrund ger en fördjupad betydelse till frånvaron av skrift på pappret. Vi ser objekt med bilden bortsköljd, symboler för en ödesmättad stund i Greklands politiska historia.
Materialet ger ifrån sig ett dovt skimmer som jag förbinder med en sorts antik Medelhavserfarenhet. Kanske är det genom allvaret i formen, eller ljuset som fyller galleriet? Kanske beror det på inneboende antydningar från en kultursfär gemensam med Cy Twombly? Twomblys verk pendlar mellan en upphöjd dåtid och en mer vardagligt smutsad samtid. Något liknande – liksom en påtaglig frihetskänsla – finns också hos Ax. De brutalt bearbetade högarna med A4-papper i hennes serie COPYRIGHT utsöndrar ett betydligt skarpare vitt sken än de sköra pappersobjekten i Kathimerini. Som skillnaden mellan lysrör och stearin.
Magnus Bons
Foto: Galleri Andersson/Sandström, Hudiksvallsgatan 6. Utställningen pågår 12 maj – 18 juni 2016