Jag tycker alltid det är jobbigt att läsa väggtexterna på en utställning. Intryck från för mycket kringliggande information, som konsten och de andra besökarna, brukar störa min koncentration och jag tar inte in orden. Att då, som i utställningen Publicerat – Fotoboken i Sverige, försöka ta till mig över 200 böcker blir något av en omöjlig situation. Det hjälper inte att böckerna till övervägande delen består av bilder. Rastlöst tittar i jag i dem lite här och där medan blicken flackar på väggarnas uppförstorade fotografier. Det borde likna ett besök i en konstbokhandel men någonting gör utställningen till en helt annan upplevelse. Kanske har det att göra med ett självpåtaget behov av att sammanfatta och analysera det jag ser, medan sökandet i affären sker betydligt mer kravlöst.
Fotoböckerna ligger uppradade på bord efter tre allmänna och sammanflytande teman: samhället, jaget och bilden. Äldre och yngre böcker blandas; här finns porträtt och naturfotografi, dokumentära böcker och mer konceptuella, färgfotografi och svartvitt. Variationen i bildspråk och formgivning är imponerande. Så även om Publicerat som utställning inte är särskilt pedagogiskt lyckad hindrar det inte att projektet i sig är viktigt och intressant. Utgivningen av fotoböcker i Sverige har de senaste åren ökat kraftigt, mycket beroende på att kostnaderna har sjunkit och tekniken blivit mer lättillgänglig, men också för att boken ju är ett medium som klippt och skuret för fotografi.
Den stora behållningen är därför utställningskatalogen Published (Koenig Books), som fått en mycket tilltalande form av Greger Ulf Nilson. Niclas Östlind har initierat projektet, som ett slags fristående fortsättning på hans avhandling om svenskt fotografi sett genom utställningar och publikationer. Här har Östlind, förutom att skriva en inledande essä, intervjuat ett antal initierade personer på den svenska fotoscenen, från fotografen Mikael Olsson – som också bidrar med en fascinerande inramning av boken med färgstarka närbilder från ett tryckeri – till poeten Marie Lundquist, från boksamlaren och fotografen Bruno Ehrs till bokhandeln Konst-igs ägare Helene Boström och Charlotte Ekbom.
De pratglada och läsvärda intervjuerna ger intressant information och olika infallsvinklar på fotografin. Katalogen presenterar också böckerna i utställningen, och åtminstone jag har betydligt större behållning av att läsa om dem hemma i fåtöljen. Även om man på CFF får bläddra hur mycket man vill.
Magnus Bons
Foto: Magnus Bons. CFF – Centrum för Fotografi, Tjärhovsgatan 44. Utställningen visas 8 februari – 10 mars 2019