Kontemplativ tystnad, för all del, men även den sovstads-tyst-och-stilla som Ebba Grön sjöng om. Påminner inte färgerna om de som finns på persienner? I Sundkvists skrifter finns spår av taoistiska studier: ”Dao i vår mun är av fadd smak”, citerar han en gång och tolkar: ”Men Dao är verkligheten i sin totalitet. Det är just för att det omfattar allt, rymmer allt existerande som ren möjlighet, som dess smak är fadd.” Medan jag tittar tänker jag på titeln och försöker förstå vad det är som är före blindheten. Formerna bildar ibland volymer, men det är undantag. Men även förutan verkar de ha tyngd. De lutar mot varandra, vilar på varandra. Det kommer inte att hålla länge till, tänker man, den här ordningen. Sen försvinner den. Är det det som åsyftas, det tillfälliga i det synliga, att allt synligt förfaller i något slags blindhet?
Fadd och ohållbar är hans värld. Och vår. Kan man beskriva en värld som domineras av en nihilistisk ideologi som devalverar alla värden till ”kapital” (även humankapital och kulturellt kapital), och som organiserar de viktigaste områdena av samhället, vilka inte är produktiva (vård, omsorg, skola), som om det handlade om en produktion av rent fiktiva kvantiteter (helårspoäng etc.), med något annat ord? Åtminstone för en otidsenlig blick från 400-talet före vår tideräkning blir livsrealiteten i vår totalitet (ideologin) just fadd. Och de här rikedomsskillnaderna, miljöförstöringen, det kan ju inte hålla.
Jag tror att jag håller på att bli galen. Färgerna är ju där på duken, ser det ut som, inte i mitt öga. De pulserar, de har inre skiftningar som får mig att tro att det är lager av färg som syns igenom. Jag förstår ändå, eller fruktar, att min syn håller på att förstöras, att jag inte längre ser. Eller att jag ser mer, med själens öga eller något sådant, att jag ser någonting som faktiskt är där men som inte syns för den vardagliga användningen av perceptionen och tänkandet. Även apperceptionen påverkas – det är det som får en att tro sig ha mist förståndet – för det känns inte som att det är jag som ser, utan någon eremit i en öken. Innan blindheten träder in finns en annan visuell realitet och ett annat subjekt.
Tänk att det fadda och tysta under ytan är så sprakande! Hur gick det där till? Så här beskriver Sundkvist sina nya målningar: ”Förskjutningarna så minimala, skillnaderna i ton och valör så obetydliga att de nästan upplöstes. Som om jag drabbats av ett slags ljusblindhet, ett slags bländning.” Man kan tillägga att de oregelbundna linjerna bidrar till den här effekten. Hade de varit mer geometriska skulle man hela tiden ha kunnat lägga till deras utsträckning i tanken, vilket skulle ha fått dem att insistera i visionen. Men hans linjer är dragna i vatten, de är där för att upplösas.
Lars-Erik Hjertström Lappalainen
John Sundkvist är medarbetare på Konsten.net och därför recenseras utställningen av Lars-Erik Hjertström Lappalainen, kritiker på Kunstkritikk
Foto: Galleri Olsson, Fredsgatan 12. Utställningen pågår 13 oktober – 10 november 2018