Olika tider öppnar en särskild känslighet för vissa former, former som pockar på att träda fram och många gånger är konstnären en förmedlare. Och påfallande ofta har jag sett sfären och cirkeln återkomma i det senaste halvårets utställningar: hos Sophie Tottie, Ebba Matz, Ulla Wiggen och i några objekt av Ellen Malmgard i en projektutställning på Mejan (ovan th). Och på sin vernissageinbjudan valde Meriç Algün bilder av två jordglober (överst).
I det avseendet tycktes Sophie Totties svit mandalaliknande målningar på Erik Nordenhake i november vara mönstergilla: ett centrum omgavs av koncentriska, mångfärgade cirklar, liksom spåren på en LP-skiva (nedan tv). Associationerna växlade mellan mandala och himlasfärer, men också öga och iris. Och Ulla Wiggen visar nu en serie irisar på Belenius, fritt målade efter noggranna ögonstudier (tv). Eller är de meditationer över rymdens svarta hål? Eller världens ursprung?
Sfären var också ett tema i Ebba Matz utställning på Cecilia Hillström i höstas: sfärer som på en gång kunde ses som planeter och ögonglober (längst th). ”8 minuter och 20 sekunder” var utställningens titel, alltså den tid det tar för ljuset att nå jorden från solen.
De återkommande cirkelformerna måste tydligen inte nödvändigt förklaras som en självläkande arketyp med uppgift att övervinna tidens konflikter och själens oro; de tycks lika mycket handla om aktiva betraktelser över seendet och kosmos. Det kosmiska perspektivet är oundvikligt i en tid när vi från rymden kan se hur jordklotets atmosfär hotas. Och hur skulle vi vara oberörda av upptäckterna i den nya astrofysiken, lika svindlande som Galileis. Vetenskapsmännen upptäcker, konstnärer tolkar och betraktar.
Och utkastade i det mysteriet lever vi – utan att vara tillfrågade.
Peter Cornell