David Koresh är troligen en av de kändaste sektledarna i modern tid. Han gick till historien 1993, när en misslyckad husrannsakan på Davidianernas ranch utanför Waco i Texas resulterade i en blodig eldstrid. Efter en femtio dagar lång polisbelägring sattes centret slutligen i brand. Det var en tragisk självmordsakt, som tyvärr även tog flera försvarslösa barns liv. Koresh tycks ha varit besatt av sin egen storhet och av att belägra så många kvinnor som möjligt.
I Oscar Guermouches fascinerande verk You Made Me verkar Koresh eller någon annan med ett liknande temperament och en stor vapenarsenal ha erövrat ett hörn av Slottsskogen, strax bredvid Lilla dammen. Här står ett svartmålat hus, inhägnat av ett lika svart plank. Då och då hörs pianomusik och ljud från vapen. Någon verkar befinna sig därinne, livsfarlig och jagad.
Jag ser hur människor går förbi och sneglar nyfiket, ibland skrämt, mot den mörka byggnaden som liknar en fästning. Verket är den andra produktionen i utställningsserien Lagens estetik som Institute for Contemporary Ideas and Art (ICIA) inledde tidigare i höst med Mattias Nordströms Du gamla, du fria i Vasaparken i Göteborg. Nordströms vissna flaggstång med en slokande svensk flagga väckte ganska stor uppståndelse och avkrävde nästan ett ställningstagande: ”Är du för eller emot?” Guermouches installation är likaså provocerande men på ett mera dunkelt sätt. Det inmurade huset blir på många vis synonymt med den ökade främlingsfientligheten och det ”vi mot dem”-tänkande som har präglat politiken de senaste åren i ledsamt många länder.
Väldigt ofta pratas det om unga kvinnors destruktivitet – det kan röra sig om olika sorters självskadebeteenden eller skönhetskirurgi – men allt för sällan dryftas de aggressiva försvarsmekanismer som uppstår och till och med uppmuntras bland män i dagens samhälle. Guermouches konst räds inte frågor rörande den stereotypa mansrollen samtidigt som hans verk förblir öppet, slutenheten till trots. I några träd vid sidan om installationen har högtalare satts upp och ur dem strömmar en ljudinspelning där en man pratar lugnt och sakligt om olika militäriska strategier och actionfilmer. Hulken, Rambo, Terminator, Zeb Macahan och andra fiktiva karaktärer nämns och radas upp vid sidan om reella händelser och personer, däribland Koresh.
Titeln – You Made Me – är inte bara en referens till Rambo utan sätter även fingret på vilka tendenser som har format och fortsätter att forma människor, i synnerhet pojkar och män. De påhittade manliga hjältarna i filmerna och tv-serierna som färgar vår uppväxt är inte sällan fåordiga och handlingskraftiga; ilskan riktas utåt, sällan inåt. De drivs av ära och hämnd. Och trots det senaste seklets jämställdhetspolitik verkar den tillknäppta och hårdföra manligheten alltjämt vinna mark, även i den ickefiktiva världen.
Människan som tycks gömma sig bakom Guermouches plank tolkar jag omedelbart som en man, och han kan inte längre dra någon gräns mellan filmens eller krigets slagfält och den reella eller civila tillvaron. Den fasta marken har slitits upp och i skrevan blottas ett mardrömslikt mörker. Tankarna går till William ”D-Fens” Foster, Michael Douglas stressade rollfigur i filmen Falling Down från 1993, som en dag får ett slags psykbryt med ödesdigra konsekvenser, men dessvärre också till flera politiska talespersoner och strömningar i det verkliga livet.
Sara Arvidsson
Foto: Oscar Guermouche/ICIA. Utställningen ”You Made Me”, Lilla Dammen, Slottsskogen, Göteborg pågår 18 oktober – 30 november 2016