Publicerad 18 juli 2011 Av I Recensioner Med 3858 Visningar

Young Art goes Gotland

cronstedtI en lada på gården Ekese i Ardre på Gotland ställer 21 unga konstnärer ut varsitt verk under samlingsnamnet Young Art, en del verk är i flera delar så utställningen innehåller närmare 60 verk sammanlagt. Konstnärernas bakgrund är lika spridd som teknikerna och stilarna de använder sig av, men de har ett gemensamt. De är unga (mellan 17-38 år) och de befinner sig på Gotland i sommar. Grundarna till Young Art, Antonia von Euler och Louise Hamilton vill lyfta fram den unga konstscenen samt skapa ett lättsamt klimat där konsten möter och flyttar sig närmare publiken. I det här fallet genom att ställa ut i ladan på Gotland, och deras idé verkar hålla då besökarna är betydligt fler än förvänta. Bakgrundsidén och ambitionen om att konst ska vara kul, lättillgängligt, och inte kännas svårt är spännande och jag hoppas att den ger ringar på vattnet. För var kan man se och köpa ung konst i dag?

Men även om idén att möta publiken där den befinner sig är bra så uppstår en del problem med lokalen eller ladan, den är helt enkelt inte lämpad för att visa konst. Ljuset är skumt och vissa verk drunknar i det, de flesta veken hänger direkt ner från taket vilket gör att alla verk saknar verkstitel, skaparnas namn är skrivet med krita på golvet. För mig är verktiteln en del av verket så just den biten saknar jag. Delvis uppvägs den saknande av den pigga utställningsguiden Antonia von Euler som gärna berättar och samtalar runt verken. Hon gör det personligt och engagerat och berättar också att det är ett medvetet val att inte ha en verkslista, just för att samtalet i sig är viktigt. Kan så vara men jag gillar i alla fall att själv kunna möta ett verk med titel.

larssonCarl Adam Cronstedt (bilden ovan) visar tre porträtt, samtliga har noggrant nedplitade textstycken som bakgrund vilket gör att de framstår som några stora tänkare. Hade jag tagit mig tid att läsa textraderna slår jag vad om att jag också fått reda på vad som rörde sig i de avporträtterades huvuden. Säkert något spännande, men ljuset i lokalen gör att jag hoppar över den lässtunden. Utmed hela ena kortsidan i ladan hänger Rickard Holméns utfrätta landskapsbild. Den påminner om en tapet, en sådan där från1700-talet som visar siluetter av det fina rika folket. Men här är det badare på en strand som visas och tiden tycks ha stannat i en evig oföränderlighet.  Malin Larsson (bilden till höger) har också stranden som motiv i sitt verk och just det motivet känns också tidlöst med sina parasoller och avklädda kroppar.

Med så här många utställare spretar det åt alla håll och kanter och det är omöjligt att ge en samlad bild av utställningen. Men det är livfullt i sig och ger en bild av den bredd som finns i uttryck på konstscenen i dag. Jag gillar det här initiativet och hoppas Young Art återkommer med nya utställningar på nya oväntade ställen runtom i vårt land.

De utställande konstnärerna är: Carl Adam Cronstedt, Dan Cleve, David M Holmer, Daniel Jouseff, Jannike Simonsson, Johanna Piroth, Johan Pedersen, Jonna Fransson, Kheira Linder, Linn Staberg, Linnea Carlsson Bay, Malin Larsson, Moa Dunfalk, Natan Esku, Oscar Merner, Petter Nilsson, Philipp Gallon, Remus Grecu, Rickard Holmén, Simon Rydén, Therese Merner och Viktor Johansson.

Adress: Ekese i Ardre på Gotland
Utställningen pågår under perioden 14/7 -31/7

Annika Marusarz (text) Young Art (foto)

Frilansskribent som jobbar med idé och text i allt från längre artiklar till korta twitter-rader. Är medlem i Svenska Konstkritikersamfundet, AICA och har en bakgrund som konservator.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.