På Magasin 3 blåser förändringens vind. Med ny grafisk profil har konsthallen förtydligat sitt uppdrag genom större fokus på samlingarna och är idag Museum & Foundation for Contemporary Art. Redan i våras kunde besökare få en dos av de extensiva samlingarna genom utställningen I’m Still Here, som också är öppen under hösten och kan tolkas som upptakten till det omformulerade och utökade uppdraget.
I höstens första utställning, Wizz Eyelashes kombineras verk av tre konstnärer som alla har tidigare relationer till konsthallen, Katharina Grosse, Walter De Maria och Sol LeWitt. Katharina Grosse kunde ses på Magasin 3 redan 2004 och verken i Wizz Eyelashes är till stor del inspirerade av just den utställningen där Grosse täckte konsthallens interiör med färg. Tygerna i verket Untitled från 2014 är reproduktioner av de målningar hon skapade 2004 som sedan trycks på textil och som numera täcker både vägg och golv i det ena utställningsrummet.
Både Grosses textila verk samt de två storskaliga dukarna som även de ingår i utställningen har starka kopplingar till det skulpturala trots sin inneboende tvådimensionalitet. Just den stora skala i vilken hon arbetar tvingar fram ett aktivt och rörligt seende hos besökare som vanligtvis förknippas med skulptur. I Grosses fall stäcker sig utställningen även utanför konsthallens väggar. Sex stycken pvc-ballonger målade i konstnärens omisskännligt färgstarka manér visas även de i frihamnen. Med just detta manér i åtanke blir utställningens två andra konstnärer ett inte helt uppenbart val.
Verken av Sol LeWitt, en av pionjärerna inom konceptuell konst som även ofta beskrivs som minimalist står vid en första anblick i stark kontrast till Katharina Grosses färgstarka och expressiva konst. LeWitts båda Wall Drawings, nummer 111 samt 253 är utförda enligt instruktioner av konstnären och baseras på matematiska formler. Wall Drawing #253 är ett rutnät med bågar som täcker en av utställningsrummets väggar. Mitt emot hänger en av Gosses monumentala dukar. Det är här man inser att det visst finns en korrelation mellan Grosses och LeWitts verk. Trots sin strama framtoning buktar och kränger Wall Drawing #253 i takt med Grosses verk tvärs över rummet. Tillsammans skapar de oväntad rytm och harmoni.
Samma fenomen upprepar sig i kombinationen mellan Walter De Marias Large Rod Series: Circle/Rectangle 13 och Katharina Grosses textila verk. Här har utställningens curatorer inte nöjt sig med att sätta verken i juxtaposition utan de har placerat Walter De Marias stavar i rostfritt stål ovanpå Gosses textiler så att verken inte bara nuddar utan överlappar varandra. Walter De Maria har gjorde flertalet verk baserade på stavar i olika metaller. Ofta arbetade han med en kilometer som han sedan bearbetade enligt olika matematiska modeller. Mycket av De Marias konst kan även den klassas som minimalistisk och när konstinstitutioner ställer ut hans verk låter man dem allt som oftast existera i ett vacuum i enlighet med normal utställningspraxis. Visst har De Marias verk en tendens att samklinga med den arkitektur som omger dem men aldrig har jag sett hans verk så totalt omgivet av ett annat.
Vad som händer i utställningen Wizz Eyelashes är en märklig samstämmighet, en samklang av verk och konstnärer som i normala fall kanske inte skulle synts tillsammans. Både Sol LeWitt och Walter De Maria är konstnärer som ställs ut flitigt runt om i världen och visst har deras konst fortfarande tyngd. Men i den gemenskap med Katharina Grosses verk som uppstår på Magasin 3 hittar vi nya vägar in i konsten och nytt liv hos några av konsthistoriens viktiga namn. Hennes verk agerar katalysator för nya synsätt och framför allt en ny estetik tillsammans med dessa minimalistiska verk. Ett djärvt men lyckat drag av Magasin 3.
Adress: Frihamnen, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 19/9 – 7/6 2015
Johanna Theander (text), Magasin 3/Christian Saltas (foto)