Publicerad 12 januari 2014 Av I Konstkommentarer Med 53386 Visningar

“Unboxing – A 12h Art Hack”

unboxingS.k. popupbutiker är numera en vanlig företeelse i shoppingvärlden. Det är ett fenomen som skänker en extra stark aura av exklusivitet kring redan ganska exklusiva varumärken. Med de sociala medierna som ryggrad har popupbutikerna blivit del av en raffinerad konsumtionskultur där tillgången på information, att vara inloggad mot de “rätta” flödena, blivit nästa lika viktigt som prylarna som säljs.

Popupgallerier är inte lika vanliga, men kanske är en ändring på gång. Förra veckans dygnslånga evenemang “Unboxing – A 12h Art Hack” kanske tyder på det. Bakom “hacket” stod galleristen Jan Stene, konstnärerna Cilla Ramnek, Max & Sebastian och Anna Åstrand. Under 12 timmar arbetade tre tre konstnärerna med att skapa varsitt verk av utrangerade digitalboxar.

Begreppet “unboxing” är i sig ett fenomen som är värt en egen mässa. Gör en sökning på YouTube och se efter själv! Videofilmerna du kommer att hitta består uteslutande av dokumentation av hur personer packar upp sina nyinköpta mobiltelefoner, surfplattor, datorer, digitalkameror eller vad det nu kan handla om. Ofta sker det med en påtaglig, pirrande lustkänsla där produktens “inramning” blir nästan lika betydelsefull som produkten själv.

Teamet bakom “Unboxing – A 12h Art Hack” reverserade processen genom att bryta loss de utdömda prylarna ur deras tidigare sammanhang för att låta dem förädlas till konst. Att använda kasserad teknik som råmaterial till konstverk är i sig inget nytt, men att det sker i realtid och under former som ledig placerar sig mellan barmingel och performance, det tillhör ovanligheterna. Att det hela dessutom ägde rum mitt i Hudiksvallsklustrets finkulturella miljö. fjorde inte saken sämre. Mer konstpopup åt folket!

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.