Publicerad 15 juni 2011 Av I Gå och se! Med 4021 Visningar

Susanne Vollmer på SPGallery

vollmerDet finns fortfarande chansen att se Susanne Vollmers nya utställning “Hypnopomp” på SPGallery. Och den chansen bör man ta. Vollmer har ett brinnande intresse för den moderna djuppsykologin, och i hennes verk hittar man spår efter alla de stora husgudarna: Rorschach, Freud, Jung. Vollmers fascination är dock inte av det illustrativa slaget, även om hon visualiserar djuppsykologins teorier och fallstudier i starka, minutiöst väl genomarbetade tuschmålningar, teckningar och ljudverk. Hon är mer ute efter den gåtfullhet och mångfald som finns bakom den vetenskapliga teorin och praktiken. När hon tar hjälp av Freuds egna vindlande drömreferat sammanställer hon dem med handbokens torrt sakliga tolkningar av drömmens detaljer, vilket skapar en närmast overklig stämning. Samma effekt uppstår när två skådespelare får associera kring jungianska arketyper och orden faller som mogna frukter, lika väntade som oförutsägbara.

Men allra mest imponerande är den serie teckningar som är Vollmers pågående projekt (det startade 2009), där inga begränsningar satts andra än att det är utomstående som föreslagit verkens tema (en metod som påminner om den Karolina Holmlund använt i sitt storverk “Det viljelösa projektet”). Ämnena har en gedigen gott- och-blandat-karaktär, och sträcker sig från “universums horisont” till “en målargubbes hårbotten”. Det lilla formatet och finstämda linjespelet antyder att konstnären gått in i ett meditativt tillstånd, där det egna jaget fått sätta sig i baksätet. En eftersträvansvärd position inte bara för konstnärer, skulle man kunna misstänka.

Adress: Kommendörsgatan 6, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 26/5 – 18/6

Anders Olofsson (text), SPGallery (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.