Publicerad 09 juni 2010 Av I Konstkommentarer Med 1948 Visningar

Stipendier i andra världar

space4”Artist in residence” är olika stipendieprogram som ger konstnärer möjlighet att resa i väg till andra städer och institutioner för att under några månader ägna sig åt sin konst. Sedan några år tillbaka finns även ”Artist in residence” att söka för konstnärer som vill arbeta i virtuella världar som Second Life och World of Warcraft. Kanske är Yoshikaze “Up-in-the-Air” Residency programme det första exemplet på det i Sverige. Yoshikaze är namnet på en konstnärsstudio i Second Life (SL) som från och med i år erbjuder konstnärer möjligheten att vistas en till tre månader i SL och arbeta med ett projekt. Det är curatorn och konstnären Sachiko Hayashis som tillsamman med institutionen HumLab vid Umeå Universitet som tagit initiativ till det nya konceptet.

Det hela började redan 2006 när Hayashis blev inbjuden att föreläsa på Humlab i Umeå och den första kontakten knöts. Året därpå fördjupades samarbetet genom utställningen “Tagging Art” i Köpenhamn där Hayashis blev inbjuden att skapa ett konstverk i SL. För att lyckas med detta kontaktade hon HumLab igen, som blev intresserade av projektet och som köpte ett landområde där projektet kunde förverkligas och sedan installeras permanent. Samarbetet med HumLab har fortsatt genom åren och resulterat i olika projekt och samarbeten, som med Avatar Orchestra, ett kollektiv av konstnärer som bygger sina egna virtuella instrument i SL. När Avatar Orchestra för ett tag sedan hittade en ny plats för att förverkliga sina idéer började man fundera på hur det tomma landområdet skulle kunna användas till. Resultatet blev Yoshikaze Residency programme, som i första hand erbjuder konstnärer som inte äger något eget land eller som har behov av att skapa något speciellt, möjligheten att arbeta i SL. Här kan man stanna mellan en och tre månader för att förverkliga ett projekt. Tanken är att man ska försöka knyta samman verksamheten på HumLab med vad som händer i Yoshikaze och t ex låta konstnärerna som arbetar i SL hålla föreläsningar för forskare och studenter.

space1Hur fungerar då ett ”Artist in residence” i en virtuell värld? Precis som i verkligheten kan dessa stipendier se mycket olika ut. I fallet med Yoshikaze har konstnären tillgång till ett landområde på 3264 m²  för att förverkliga sin konst. Han får också en summa Lindens, som är den officiella valutan i SL. Pengarna ska bland annat räcka för att betala för material, ladda upp bilder, skapa grupper, och göra själva presentationen av verket. Ungefär som det fungerar i vanliga ”artist in residence”. 

Framtiden för projektet är i dagsläget lite osäkert. Från att tidigare varit en populär och spännande plattform för konst har intresset den senaste tiden dalat för SL hos konstnärer. Hayashis menar att detta projekt kanske bara är en övergång till vad som ska komma skall i framtiden. Kanske kommer ny teknik att göra SL intressant för konstnärer igen eller så kommer nya virtuella världar som är mer intressantare att arbeta med. Hayashis betonar att Yoshikaze inte i första handlar om SL utan om konst i virtuella världar. Den första konstnären som fått äran att inviga den nya studion är Alan Sondheim, en amerikans mångsysslare som skriver poesi, musik och teoretiska texter. Han har tidigare arbetat med nätbaserad konst och också varit verksam som konstnär i SL.

Läs mer:  http://yoshikaze.blogspot.com/
Besök Yoshikaze i SL: http://slurl.com/secondlife/HUMlab/105/200/25

Mathias Jansson (text), Sachiko Hayashis (foto)

Mathias Jansson konstkritiker med inriktning mot New Media Art, främst Game Art och net.art. Har tidigare skrivit för bl a för Konstperspektiv och Computer Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.