Publicerad 25 september 2013 Av I Konstkommentarer Med 5493 Visningar

Stina Rosenberg får Åke Andréns stora stipendium

Stina Rosenberg har tilldelats Åke Andréns Stiftelses stora konstnärsstipendium för 2013. Stipendiesumman är på 500.000 kronor, och så här lyder juryns motivering:

“Vardagens förtrolighet kan stå i vägen för insikten om måleriets mirakel: att en människa genom att föra handen över en yta och lämna spår av färg kan ge en bild av världen och av vad det innebär att vara människa. En handling vetenskapen menar utförts under åtminstone hundra tusen år och som byggt en svindlande rik tradition. Och hela tiden tar unga målare vid och förmår locka oss att se på nytt.

Stina Rosenberg väljer att gå tillbaka till det mest ursprungliga i processen. Hennes bilder avbildar inte utan ställer oss inför verkligheten av färg och handens rörelse över den monokroma målningen. Blicken lockas att vandra mellan den stora form som breder ut sig på ytan och förvandlar den till rymd och bärare av myriader små kroppar av färg, var och en med sin rumslighet och rörelseenergi.

Målaren är intensivt närvarande. Bilder av gestalter i verkligheten glimtar till och upplöses.  Till sin verkan ligger detta måleri nära musikens förmåga att oförklarligt röra vid existensen. Själv nämner hon tilltro och tillit som drivkrafter och strävan att maximalt vidga spannet mellan olika innebörder.

Så bjuder Stina Rosenbergs bilder motstånd mot det snabba, tydliga och direkta, men desto mer av poesi och det utforskandets äventyr bara måleriet kan ge.”

Åke Andréns  Stiftelse inrättades 2011 med syfte att varje år premiera en ung lovande konstnär. Årets utdelning är den andra, föregående års stipendiat var Carl Hammoud. Stipendiet är det största i Sverige, om man bortser från Carnegie Art Award (som är nordiskt). Grundplåten till stipendiet utgörs av det kapital som skapades när Åke Andrén lät sin privata konstsamling gå under klubban på Stockholms auktionsverk 2011. Auktionen inbringade 3,9 miljoner kronor.

Bankmannen Åke Andrén är en ovanlig person i svenskt kulturliv. Han har varit engagerad i konstföreningsrörelsen och har genom hela sin yrkeskarriär stöttat unga svenska konstnärer. Men han har valt att inte bygga ett museum till sin egen ära, utan instifta ett stipendium som ger mottagaren konstnärlig frihet av ett slag som de statliga stödordningarna inte medger. I tider när konstnärerna allt oftare förväntas att uppträda som “entreprenörer” går Åke Andrén en annan väg: hans stipendium är ett gynnande av konstnärlig grundarbete utan några villkor och förbehåll eller krav på redovisning. Frihet de luxe, helt enkelt.

Dessutom är juryns val lite kaxigt. Förra årets stipendiat, Carl Hammoud, var ganska välkänd när han mottog stipendiet. Men Stina Rosenberg är mer eller mindre en doldis. Sådan oförutsägbarhet i urvalet bådar gott för stipendiets framtid.

Ett urval av Stina Rosenbergs verk visas på Liljevalchs konsthall i Stockholm under perioden 24-29 september. Därefter kommer hon att ställa ut på Jönköpings läns museum 12 oktober 2013 – 12 januari 2014.

Nedan kan du se bilder från stipendieutdelningen!

Can't display images:

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.