Publicerad 04 maj 2017 Av I Konstkommentarer Med 45946 Visningar

Musuem Barberini i Berlin

Berlin har fått ett ännu ett konstmuseum, eller rättare sagt grannstaden Potsdam som ligger inom bekvämt räckhåll med S-Bahn. Ett omtyckt utflyktsmål, mest berömt för Fredrik den Stores slottsanläggning Sanssouci och kanske Erich Mendelsohns expressionistiska Einsteinturm från 1921. Nu genomförs en storslagen restaurering av stadskärnan och parkerna för att göra Potsdam till ett lockande kulturellt och vetenskapligt centrum. På det gamla torget intill domkyrkan öppnade nyligen Museum Barberini i ett 1700-talspalats som låg i ruiner efter kriget. Museet har grundats och restaurerats av IT-miljardären och konstsamlaren Hasso Plattner. Allt är välordnat som i ett förnämt klassiskt museum. Ingenting ger högre social prestige än ett konstmuseum!

Första utställningen visar huvudsakligen grundarens egen samling av impressionister och tidiga modernister i ett ganska konventionellt arrangemang. Där finns utan tvivel några höjdpunkter av Monet, Munch, Boudin och Vlaminck. Men det kan inte hjälpas: av 92 impressionister (varav 41 av Monet) är alltför många av växlande kvalitet och kan bara sällan kan mäta sig med pärlorna i de stora museernas samlingar. Kanske är det till och med för en IT-miljardär inte längre möjligt att köpa de mest högklassiga verken – eller är hans öga inte tillräckligt skarpt.

Hur som helst finns det lovande framtidsplaner för idérika temautställningar med hjälp av inlån, redan i sommar ”Från Hopper till Rothko” och senare i höst självporträtt från DDR, ”Bakom masken”.  

Peter Cornell

Foto: Museum Barberini, Alter Markt/Humboldtstrasse 5–6, Potsdam. Utställningen “Impressionism: The Art of Landscape” och “Modern Art Classics. Liebermann, Munch, Nolde, Kandinsky” mellan 23 januari – 28 maj 2017

Peter Cornell är tidigare professor i konstens teori och idéhistoria på Konstfack och Kungl. Konsthögskolan. Konstkritiker och författare till Den hemliga källan, Paradisets vägar, Gemensamma rum, Saker, Mannen på gatan och Öppningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.