Publicerad 08 juni 2015 Av I Konsten väljer Med 7993 Visningar

Lisa Jonasson på Galleri Magnus Karlsson

Lisa Jonasson är en konstnär som inte följer de gängse principerna. En del känner henne kanske som skapare av den egna biennalen med det logiska namnet Lisa Jonasson Biennalen, ett projekt som i gärning kritiserar det internationella konstsystemet som prioriterar affischnamn och negligerar byggandet av långsiktiga relationer.

LJ1504Även Jonassons teknik tillhör den kategori som inte direkt är comme il faut i en konstvärlden som annars nickar uppskattande åt det mesta. Hon arbetar (oftast) med färgat papper som hon klipper, klistrar och målar ihop till allt större bilderbok där ett myller av figurer uppträder. Man kan se reminscenser av forntida och medeltida konst, där det helt förperspektiviska synsättet dominerar och figurer – som hos de gamla ikonmålarna – får olika storlek och position beroende på vilken betydelse de har i den historia som berättas.

Nu har Lisa Jonasson utvecklat sin estetik åt det egentligen enda tänkbara hållet, nämligen genom att göra den tredimensionell. Då får plötsligt hennes bildspråk ett nytt djup och en mer utvecklad hållning. De arketypiska situationer hon framställer kretsar kring teman som födelse, liv och död. Det räcker långt.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 7/5 – 14/6

Anders Olofsson (text), Galleri Magnus Karlsson (foto)

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.