Publicerad 06 februari 2010 Av I Konstkommentarer Med 2472 Visningar

Lars Vilks till Moderna Museet!

modernachefFör ett par veckor sedan blev det känt att Lars Nittve slutar som chef för Moderna Museet. Genast började spekulationsvågorna att svalla om vilka de lämpligaste kandidaterna som hans ersättare skulle kunna vara. Vi på Konsten tog tjuren vid hornen och utlyste en öppen omröstning. 465 röster avgavs, och klar vinnare – med hela 186 röster – blev konstnären Lars Vilks. (Du hittar hela omröstningsresultatet här: http://konsten.net/?p=2245).

Givetvis har vi gjort en intervju med segerherren själv!

Varför tror du så många röstat på dig?

Jag genomförde en liten valkampanj. Men det är nog inte hela förklaringen. Antagligen finns det ett behov av alternativ, någon som är helt annorlunda än Nittve och andra representanter för dagens museikultur.

Tvåa kom Ernst Billgren, även han konstnär. Med andra ord två konstnärer i topp. Ett tecken i tiden, eller vad?

Curatorer, curatorer, curatorer, en museidirektörspost tycks vara självklart vikt för en curator. Denne är 00-talets framgångsrikaste aktör i konstvärlden. Jag skulle dock tro att nyhetsbehaget har lagt sig och att man kan tänka sig att återigen placera en konstnär som ledare för en stor utställningsinstitution.

Vilka egenskaper tycker du är viktigast för den nya chefen på ModernaMuseet?

Disciplinerad djärvhet, förmåga att beskriva exakt var samtidskonstvärlden befinner sig och tillräckligt kreativ för att kunna leverera ett kontroversiellt svar på det.

Vad har du speciellt saknat hos det “gamla” Moderna Museet?

Det förekommer mig att Modernas direktör alltmer har blivit en diplomatisk position. Alla skall vara med, alla intressen skall tillvaratas, ständigt måste kontakter upprätthållas och skapas för finansieringens skull, kort och gott skall Moderna vara som ett lönsamt företag med en stor dos av underhållningsvärde och säkra kort. Därmed har Moderna förlorat sin roll som intressant samtidsinstitution. Eftersom Nittve har valt att profilera sig som representant för ett modernt konstföretag hade han behövt några självständiga medarbetare som var kapabla att sköta spjutspetsfunktionerna.

Vad skulle du använda de första 100 dagarna som chef till att göra?

Först skulle jag låta museet byta namn till Moderna Moderna Museet. Skall man åstadkomma något behöver man ett team som man själv väljer. Personalbyte skulle underlätta en nyorientering. Sedan skulle jag ta itu med samlingen. Den tar för mycket utrymme. Dessutom blir den äldre och äldre och frågan är hur mycket som har aktualitet i samtiden. Det vore dags att köra några flyttlass över till Nationalmuseum. En ny konstpedagogik skulle omedelbart införas. Oavsett om det fanns inbokade utställningar som inte kunde ändras skulle jag se till att det under de första 100 dagarna verkställdes minst sex utställningarna samt en helt nödvändig seminarieserie om estetik och konstteori. Jag skulle inte tveka ett ögonblick att med politisk inkorrekthet citera Errol Flynn i rollen som General Custer vid Gettysburg när han gör upp med arméns ineffektivitet (“De dog med stövlarna på”, 1941). http://www.youtube.com/watch?v=ZfK_DarU9_I&feature=related

Anders Olofsson (intervju), Lars Vilks (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.