Publicerad 17 augusti 2018 Av I Frågeformuläret Med 2261 Visningar

Konstens frågeformulär # 92: Iwo Myrin

Iwo Myrin, installationsbild från Konstakademien 2018. I förgrunden: Röd flugsvamp / position: 59° 25′ 22″ N, 018° 03′ 03″ E / 5 oktober 2013, brons 2013-2015

Beskriv din konst med tre ord: Barrskog. Avtryck. Blick.

Hur ser din arbetsprocess ut? Ett ofta rätt långsamt och rofyllt hantverksarbete. Men ibland snabba beslut på grund av infall eller förlorad kontroll. Jag låter saker ske. Det kan också vara ett fysiskt tungt och smutsigt jobb i bronsgjuteriet. Jag smälter ner många verk som jag inte är helt nöjd med. Jag är mer en betraktare i mitt arbete än en som skapar något.

Vad inspireras du av? Det som finns omkring mig, verkligheten.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? I ateljén möjligtvis inre bilder. Jag lyssnar på radion. Det enda som skulle kunna likna ett verk i ateljén är en liten enkel ljusstake i järn. Den är gjord av en smed på Hamburgerbryggeriet i Stockholm i början av 1900-talet. Jag fick den av hans dotter som blev över hundra år gammal. På ljuslågan värmer jag en kniv med vilken jag smälter ihop vaxbitar. Jag tycker att det är inspirerande att ha ett stycke hantverksarbete framför mig samtidigt som jag själv jobbar med ett hantverk.

Målningar från La Piletagrottan i Andalusien, Spanien

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Jag gillar verkligen att se konst, den äldsta och den senaste, men jag har inga hjältar. Eller kanske väldigt många. Om jag ska säga en konstnär får det bli John Cage som har ett väldigt sympatiskt förhållningssätt till verkligheten och konstens estetik.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Det är roligare att göra saker än att ha gjort saker. Att göra ett verk handlar mycket om vem man är och om erfarenheter från tidigare arbeten. Men vissa verk ser ut att ha varit roliga att ha gjort. Till exempel väggmålningarna i La Piletagrottan i Andalusien. Jag blev förvånad över att det var så mycket bilder. När man ser reproduktioner av paleolitisk konst får man oftast bara se mästerverken. Här fick jag se hela processen med mängder av klotter och svårtydbara tecken vid sidan av de större föreställande verken av hästar, renar och en stor fisk. De som tecknat och målat där såg ut att ha haft väldigt kul.

Vad är konst till för? Frihet. Ett sätt att uttrycka sig. Och det handlar inte bara om vad man vill säga utan mer om hur. Att skapa sitt eget språk.

Vad är konst inte till för? Konsten innebär ju en frihet från regler så egentligen kan den vara till för allt. Men det kan kännas fel när konstverk används i syften som krockar med den ursprungliga intentionen.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Det finns mycket som skulle vara viktigt och det mesta bottnar i politik. I Stockholm är det många konstnärer som kommer att förlora sin ateljé inom ett par år. Jag arbetar på wip:sthlm i Årstaberg strax söder om Stockholm i ett drygt tjugo år gammalt hus som kommer att rivas och ersättas av nya byggnader med dyra bostadsrätter. Det behövs ateljéer och verkstäder till konstnärer för rimliga hyror.

iwomyrin.wordpress.com

Iwo Myrin var under våren 2018 aktuell med en separatutställning i Galleri Väst & Ateljén på Konstakademien. I höst kommer han att börja på den ettåriga kursen The Photographic Artist´s Book på Konsthögskolan i Stockholm

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.